Japonya ve Moğolistan'dan, Kuzey Kore'yi füze faaliyetlerini durdurma çağrısı

Moğolistan ve Japonya liderleri, füze denemeleri ve nükleer programıyla tehdit oluşturan Kuzey Kore'ye, bu eylemlerini durdurma çağrısı yaptı.

DÜNYA 30.11.2022, 12:37
Japonya ve Moğolistan'dan, Kuzey Kore'yi füze faaliyetlerini durdurma çağrısı

Tokyo'ya bir ziyaret gerçekleştiren Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile görüşmesinde bölgesel ve ikili ilişkileri ele aldı.

Füze denemelerini durdurma çağrısı

Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, Kişida ve Khurelsukh, Kuzey Kore yönetimine, nükleer programı ve füze denemelerini durdurma çağrısı yaptı.

Liderler, Kuzeydoğu Asya'nın istikrar ve barışı için Pyongyang yönetiminden, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına "uyum sağlamasını" talep etti.

Bildiride iki ülke, Kuzey Kore'nin alıkoyduğu öne sürülen "Japon vatandaşlarının" ülkeye geri gönderilmesi probleminin "ivedilikle çözülmesini" de istedi.

Moğolistan'ın Kuzey Kore ile diplomatik ilişkisi mevcut. "Alıkonulan Japonlar" probleminde Tokyo hükümeti, Moğolistan'ı "önemli ara bulucu" olarak değerlendiriyor.

Yılbaşından beri 30'dan fazla füze denemesi yapıldı

Kuzey Kore yönetiminin, 2022 başından bu yana, farklı menzillerde 30'u aşkın füze denemesi yaptığı aktarılıyor.

Ziyareti çerçevesinde Moğol lider Khurelsukh'un, Japonya İmparatoru Naruhito ile görüşmesi ve eski başkent Kyoto'ya gezi düzenlemesi bekleniyor.

Yorumlar (0)