Japonya ilk kadın hükümet sözcüsü hayatını kaybetti

Japonya’nın tek Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcülüsü Moriyama Mayumi isimli siyasetçi, 93 yaşında yaşamını yitirdi.

DÜNYA 19.10.2021, 08:29
Japonya ilk kadın hükümet sözcüsü hayatını kaybetti

Bir açıklama yayınlayan Temsilciler Meclisi (Şuugiin), iktidarda bulunan Liberal Demokrat Partili eski siyasetçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İlk kadın baş sekreter olarak tarihe geçmişti

Tokyo Üniversitesi'nden 1950 yılında mezun olan Moriyama Mayumi, Çalışma Bakanlığı'nda aldığı görevin ardından 1980 yılında Danışman Meclisi'ne (Sangiin) seçilmişti. Üç dönem boyunca Sangiin'de çalışan Moriyama, ardından 1996'da seçilmiş olduğu Şuugiin'de 4 dönem boyunca görev yaptı.

1989-91 arası dönemde Başbakan Kaifu Toşiki kabinesine dahil olan Moriyama, Japonya'nın "ilk kadın Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü" olarak tarihe geçmişti. Hükümetin "en gözde ikinci makamı" ve başbakanın en yakını olarak değerlendirilen bu göreve, Moriyama’nın ardından başka bir kadın seçilmedi.

Moriyama, Kaifu döneminde ülkede "geleneksel olarak kadınların girmesi yasak" olarak bilinen sumo ringine, 1990 yılında sezonun şampiyonuna kupasını vermek üzere çıkmaya çalışmasıyla gündem olmuştu. Moriyama’nın bu çabası Japonya Sumo Federasyonu tarafından engellemişti. Moriyama, 1992-93 ile 2001-2003 arası süreçte birçok kabinede Adalet ve Eğitim bakanlıkları yürüttü, 2009 yılında ise emekli oldu.

Yorumlar (0)