Japon uydusu kendini imha etti, Bakan Keiko özür diledi

Japonya'da gözlem uydusu taşıyan yeni tip H3 roketinin fırlatma işleminde sorun çıktı. 9 yıl önce projesine başlanan ve maliyetleri yarı yarıya indireceği hesaplanan roketin ikinci motoru, kalkış sonrası devreye giremedi. Rokete "kendini imha" talimatı verildi, Bakan Nagaoka Keiko halktan özür diledi.

DÜNYA 07.03.2023, 08:42 07.03.2023, 17:26 Hakan Öksüz
Japon uydusu kendini imha etti, Bakan Keiko özür diledi

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından fırlatılan yeni tip H3 roketinin infilak etmesi hüsrana neden oldu. Gözlem uydusu taşıyan H3 roketinin, Tokyo'nun 1000 kilometre güneyinde yer alan Tanegaşima Uzay Merkezi'nden fırlatıldığı belirtildi. Yerel saatle 10.37'de gerçekleştirilen fırlatma işlemi, roketin ikinci motorunun devreye girmemesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Bakan halktan özür diledi

Kalkıştan 8 dakika sonra ateşlemenin gerçekleşmesi beklenen ikinci safha motorunun bozulması üzerine rokete "kendini imha" talimatı verildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı (MEXT) Nagaoka Keiko, halktan özür diledi ve sorunun ne olduğunun hızlı şekilde tespit edileceğini kaydetti. 

Maliyetleri yarı yarıya azaltacaktı

İnfilak ettirilen H3 roketi, Japonya Savunma Bakanlığına ait füze erken uyarı sistemli bir "İleri Arazi Gözlem Uydusu-3" taşıyordu. Uzunluğu 63 metre ve eni 5,2 metre olan roketin, H2A roketinden 1,3 kat daha fazla yük taşıyabileceği ve maliyetleri yüzde 50 oranında düşüreceği hesaplanıyordu. Yeni tip H3 roketi projesine 9 yıl önce başlanmıştı. Projenin toplam maliyeti 1,5 milyar dolar civarındaydı.

Yorumlar (0)