İtalya yeni hükümet hazırlığında

İtalya devlet başkanı, rakip partilerin beklenen olası bir koalisyonu kabul etmeleri üzerine yeni bir hükümete imza atmaya hazırlanıyor.

DÜNYA 04.09.2019, 16:58 13.01.2020, 10:28
İtalya yeni hükümet hazırlığında

İtalya devlet başkanı Giuseppe Conte, iki rakip siyasi partinin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin iyileştirmesi ve göç konusunda daha ılımlı bir politika izlemesi beklenen olası bir koalisyonu kabul etmeleri üzerine yeni bir hükümete imza atmaya hazırlanıyor.

Yönetime önderlik eden Başbakan Giuseppe Conte'nin yeni kabineyi açıklaması ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'dan onay alması bekleniyor.

İtalyan merkez sol partisi Demokratik Parti (PD) ile yeni hükümeti kurması gündemde olan 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) kendi üyeleri arasında yaptığı oylamada, koalisyon fikrine onay çıktı.

Sadece parti üyelerinin oy kullanabildiği ve 117 bin 194 kişinin katıldığı oylamada, 63 bin 146 (yüzde 79,3) üye "evet" derken, 16 bin 488 (yüzde 20,7) üye "hayır" oyu verdi. Bu sonuçla M5S üyeleri, Giuseppe Conte liderliğinde PD ile koalisyon fikrine yeşil ışık yakmış oldu.

M5S ve PD Salı günü yaptığı açıklamada, ortak koalisyonları için 26 maddelik ortak bir politika programı belirleyerek, 2020 bütçesini gündeminin en üstünde tutan ancak piyasaları ve kamu maliyesini tehlikeye sokmayacak bir bütçe taslağı ile memnun eden bir politika programı oluşturdular.

İtalyan kaynakları, önceki hükümette Başbakan Yardımcısı, Sanayi Bakanı ve Çalışma Bakanı olarak görev yapan 5 Yıldız Hareketi lideri Luigi Di Maio'nun yeni hükümette Dışişleri Bakanı olabileceğini iddia etti.

Yorumlar (0)