İtalya'da siyasi kriz

İtalya Başbakanı Mario Draghi, koalisyon ortağı olan partilerden M5S'nin (5 Yıldız Hareketi), bugün parlamentodaki oylamaya katılmayarak desteğini çekmesi üzerine kabinedeki görevinden istifa edeceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Mattarella ise istifa kararını reddetti.

DÜNYA 14.07.2022, 21:13 14.07.2022, 21:30
İtalya'da siyasi kriz

Draghi hükümetinin, işletmelerin ve ailelerin zamlanan enerji fiyatlarıyla mücadelesine destek vermek için hazırladığı yaklaşık olarak 23 milyar avro (403 milyon lira) tutarındaki ekonomik yardım paketine yönelik olarak parlamentonun bir üst kanadı Senato'da bugün gerçekleştirilen oylamaya koalisyon ortağı olan M5S'nin katılmaması İtalya'da hükümet krizine sebep oldu.

Senato'da yapılan oylamada, bahse konu paket M5S'nin oyu olmadan kabul görmesine karşın, daha evvel M5S’nin desteği alınmadan hükümete liderlik etmeyeceğini duyuran Başbakan Draghi, bugünkü neticenin akabinde istifa etme kararı aldı.

Draghi, Senato’da yapılan oylamanın akabinde Cumhurbaşkanı Sergio Matteralla ile yaklaşık olarak bir saatlik görüşme yaptıktan sonra bakanlar kurulunu toplantıya davet etti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda, Draghi, bakanlar kurulu toplantısında bakanlarına yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Matteralla'ya bu akşam istifamı vereceğimi sizlere duyurmak isterim." diye konuştu.


(Draghi)

İstifa reddedildi

Draghi'nin, bakanlarına bugün parlamentoda yapılan oylamanın siyasi yönden çok mana taşıdığını kaydettiği ve hükümet oluşturulurken sağlanan ulusal birliğin an itibarıyla bulunmadığını ifade ettiği aktarıldı.

Başbakan Draghi, son dönemlerde siyasi partilerin kendisinden taleplerini karşılamaya çalıştığını fakat bugünkü oylama ile gayretlerinin yeterli olmadığını belirttiği kaydedildi. Draghi'nin bakanlara faaliyetleri için teşekkürlerini ilettiği bildirildi.

Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümeti, koronavirüs salgının sebep olduğu ekonomik ve sağlık krizi şartlarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021 tarihinde göreve başladı. Draghi hükümetine parlamentodaki 10 siyasi parti destek sunuyor.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, istifa kararı alan Draghi'nin istifasını reddetti.


(Mattarella)

Yorumlar (0)