İtalya alarmda: OHAL ilan edildi

İtalya hükümeti, kuraklıktan en fazla etkilenen 5 bölgede OHAL (olağanüstü hal) ilan etti.

DÜNYA 05.07.2022, 00:51 05.07.2022, 15:01
İtalya alarmda: OHAL ilan edildi

Son 70 senenin en şiddetli kuraklık krizinin yaşandığı ülkede, Başbakan Mario Draghi başkanlığında bir araya gelen Bakanlar Kurulu, bu durumdan en fazla etkilenen 5 bölgeye yönelik bazı kararlara imza attı.

Bakanlar Kurulu, ülkenin kuzeyindeki Friuli Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Veneto, Lombardiya ve Piyemonte bölgelerinde OHAL kararı alırken, krizi aşmak amacıyla yaklaşık olarak 36,5 milyon avroluk (640 milyon TL) kaynak ayırdı. Bahse konu kaynaktan en fazla pay ise Emilia-Romagna bölgesine ayrıldı.

Tarım alanında 3 milyar avroluk zarar

İtalyan Ziraatçılar Derneği'nin yayımladığı veriler doğrultusunda, bahse konu bölgelerdeki 270 bin çiftliğin çok zor durumda olduğu kaydedildi.

Yılbaşından beri yağış miktarının evvelki senelere kıyasla yüzde 50 oranında azalması ve son günlerdeki aşırı sıcaklar sebebiyle bahse konu bölgelerde bazı yerel yönetimler tarımsal sulamada ve içme suyu kullanımında sınırlayıcı tedbirlere başvurmak mecburiyetinde kalmıştı.

OHAL kararı alınan bölgelerden geçen, İtalya'nın en uzun ve en büyük ırmağı olan Po'nun su debisinin, kuraklık nedeniyle normalden yüzde 80 oranında daha az olduğu belirtilmişti.

Uzmanlar, İtalya çapındaki kuraklık krizinin tarımsal üretimi yüzde 30 oranında tehdit ettiği ve şu ana dek tarım alanında 3 milyar avroya (yaklaşık olarak 53 milyar TL) yakın zarara sebep olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)