İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğine doğru! Kremlin askeri sonuçları olabilir demişti

İngiltere basınında yer alan haberlerde İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olabileceği aktarıldı. Öte yandan Kremlin ise böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde askeri sonuçlarının olabileceğini aktardı.

DÜNYA 11.04.2022, 13:57 12.04.2022, 09:38
İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğine doğru! Kremlin askeri sonuçları olabilir demişti

İngiltere basınında çıkan haberlere göre İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılmaya hazırlanıyor. Basına açıklamalarda bulunan ABD’li yetkililer Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının oldukça büyük bir stratejik hata olduğunu belirtti. Öte yandan İsveç ve Finlandiya’nın da NATO’ya katılma ihtimallerinin bulunduğunu belirtti. ABD’li yetkililer NATO dışişleri bakanları toplantısında bu iki ülkenin NATO’ya katılma potansiyellerinin konuşulduğunu ifade etti. Yapılan anketlere göre Rusya’nın Ukrayna üzerine gerçekleştirdiği saldırıların ardından kamuoyundaki NATO’ya katılma yönündeki destek yüzde 30’dan yüzde 60’lara kadar yükseldi.

“Rusya düşündüğümüz gibi bir komşu değil”

İsveç ve Finlandiya Kuzey Kutup Bölgesi’nde Rusya’ya en yakın iki olarak dikkat çekiyor. Kremlin tarafından daha önce yapılan açıklamalarda bu iki ülkenin NATO’ya katılması halinde askeri sonuçların olabileceği açıklanmıştı. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise Rusya’nın düşündükleri gibi bir komşu olmadığını ve çok dikkatli bir şekilde görüşmeler yapacaklarını ifade etmişti.

“Putin’in saldırganlığı bizi NATO’ya itiyor”

Finlandiya 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana tarafsız kalmayı tercih etti. Ancak 2014 ve 2015 yıllarda Finlandiya hükümetine başkanlık eden Alexander Stubb, ülkenin askeri ittifaka katılmaya karar verebileceğini ifade etmişti. Stubb konuya ilişkin yaptığı açıklamada savaşın başında Putin’in gerçekleştirdiği saldırgan politikanın İsveç ve Finlandiya’yı NATO üyeliğine başvurmaya yönlendireceğini söylediğini ifade etti.

Yorumlar (0)