İsveç Başbakanı'ndan PKK açıklaması

İsveç Başbakanı Andersson, "PKK'ya karşı olan duruşumuz açık ve net. AB ve İsveç tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Yeni ve çok daha sert terör yasası, en büyük cezalar ve daha geniş bir kapsamla temmuz ayının ilk gününde uygulamaya konulacak. Ülkemiz teröristler için güvenli bir yer olmayacak." dedi.

DÜNYA 28.06.2022, 01:00
İsveç Başbakanı'ndan PKK açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Magdanela Andersson ile Brüksel'de bulunan NATO karargahında ortak basın açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, Andersson ile son dönemde sık sık iletişim halinde olduğunu, hem onun hem de kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de konuştuğunu dile getirdi.

Ülkemizin endişelerinin tamamının meşru olduğunu ve giderilmesi gerektiğini tekrarlayan Stoltenberg, "NATO içinde terörizme Türkiye'ye kadar maruz kalan başka bir müttefik yok. PKK da bu terör örgütlerine dahil." dedi. 

"Madrid'de terörizme karşı özel bir oturum yapılacak"

Stoltenberg, "Terörle daha fazla mücadele etmeliyiz. Bu sebeple Madrid'deki zirvede bu hususa özel bir oturum yapılmasını planladım. İsveç, Türkiye'nin tüm endişelerini gidermek amacıyla son günlerde önemli adımlar attı." şeklinde konuştu. 

İsveç'in, 'PKK'ya karşı tahkikat, Türkiye'nin iade taleplerini inceleme, mevzuat değişiklikleri' gibi somut adımlar attığını kaydeden Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya, İsveç arasında, terörle mücadele ve silah ihracatı da dahil olmak üzere Türkiye'nin güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için bir anlaşma üzerinde çalışmalar yapıyoruz." dedi. 

"PKK'yı terör örgütü olarak görüyoruz"

Andersson da ülkemizin ifade ettiği hususlar ile ilgili NATO ve Finlandiya ile birlikte bir anlayışa varmayı hedeflediklerini söyleyerek, "Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir konuşma yaptım. Yapıcı ve iyi bir görüşme olduğunu söylemek mümkün." diye konuştu.

Andersson, ülkesinin NATO mensubu olmasının ülkemizin de güvenliğine katkı sunacağını ifade ederek, "İttifakın terörle mücadele politikasına tümüyle bağlı olacağız ve aktif olarak rol alacağız. PKK'ya olan duruşumuz açık ve net. AB ve İsveç tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor." dedi.  

"Güvenliğimizi tehdit edenleri sınır dışı edeceğiz"

Andersson, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son senelerde, terör gruplarının finanse edilmesine karşı olan yasaları birkaç defa güçlendirdik. Ülkemizdeki terör yasası 30 senedeki en büyük değişimi geçiriyor. Yeni ve çok daha sert terör yasası, en büyük cezalar ve daha geniş bir kapsamla temmuz ayının ilk gününde uygulamaya konulacak.

Türkiye'nin iade isteklerine cevapla ilgili çalışıyoruz. Ülkemiz teröristler için güvenli bir yer olmayacak. Güvenliğimizi tehdit eden herkes sınır dışı edilecek. An itibarıyla işlenmekte olan önemli sayıda vaka var."

Yorumlar (0)