İşte G-20 Liderler Zirvesi sonuç bildirisi...

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G-20 Liderler Zirvesi'nde küresel 'ekonomik büyümenin' düşük kaldığına işaret edildi. Ayrıca, ticari ve jeopolitik gerilimlerin artmasıyla risklerin aşağı yönlü olduğu bildirildi.

DÜNYA 29.06.2019, 17:03 29.06.2019, 17:04
İşte G-20 Liderler Zirvesi sonuç bildirisi...

Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi sonlandı. İki gün boyunca devam eden zirvenin ardından tüm G-20 üyelerinin imzaladığı 43 maddelik bir sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, küresel 'ekonomik büyümenin' düşük kaldığına işaret edildi. Ayrıca, ticari ve jeopolitik gerilimlerin artmasıyla risklerin aşağı yönlü olduğu bildirildi. 

G-20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinde 'korumacılık' ifadesi kullanılmadı. Zirvede 'serbest' ve 'adil' bir küresel ticaret politikası ihtiyacına dikkat çekildi. 

"Özgür, adil, şeffaf ve istikrarlı bir ticaret ortamı"

ABD, Çin ve diğer ülkeler arasında artan ticaret anlaşmazlıklarına bildiride yer verilmedi. Bunun yerine elektronik ticaret, akıllı zeka ve nesnelerin internetinin yarattığı acil zorluklara karşı daha fazla çalışılmaya ihtiyaç olduğu ifade edildi. 

Ticaret ve yatırım için risklerin değerlendirilmesinin sürdürüleceğine ve bu risklerin giderilmesi için gerekli adımların atılacağına dikkat çekilen bildiride, “Özgür, adil, ayrımcı olmayan, şeffaf, öngörülebilir ve istikrarlı bir ticaret ve yatırım ortamı oluşturmak ve pazarlarımızı açık tutmak için çabalıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

G-20 liderleri, ticaret ve yatırımlar konusunda, pazarları açık tutacaklarını ve Dünya Ticaret Örgütü’nün gerekli olan reformlara destek vereciğini ifade ederken, bu konuda küresel 'eşit şartlar' oluşturmak için çalışacaklarını vurguladılar. 

"Ticari gerilimler devam ettikçe aşağı yönlü riskler var olacak"

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, zirve sonunda basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda, iklim değişikliği konusunda G-20 üyeleri arasında büyük görüş farklılıkları bulunmasına rağmen, liderlerin ortak bir zemin bulduklarını aktardı.

G-20 liderlerinin, üye ülkelerin güçlü küresel ekonomik büyümeye öncülük etmesi gerektiği konusunda aynı düşüncede olduklarını kaydeden Abe, “Küresel ekonomi, ticari gerilimler devam ettikçe aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalmaya devam edecek.” dedi.

Dünyanın dört bir yanından 2 binden fazla gazeteci tarafından takip edilen zirveye, 37 devlet ve hükümet başkanı ve aralarında Avrupa Birliği'nden de delegelerin yer aldığı yaklaşık 30 bin kişi katılım gösterdi. Osaka’da düzenlenen zirvede liderleri korumak için sıkı güvenlik önlemleri alındı. Zirve boyunca 32 binden fazla kolluk kuvveti görev yaptı.

Gelecek yıl Suudi Arabistan, Kasım 2020'de düzenlenecek olan  G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. 

Yorumlar (0)