"İsrailli rehineler, canlı kalkan olacak" iddiası! Netanyahu'nun zor sınavı

Çok sayıda İsrailli asker ve sivilin Hamas tarafından rehin alınması, bölgedeki savaşın geleceğini şekillendirecek gibi görünüyor. Bu rehinelerin İsrail ordusuna karşı canlı kalkan olarak kullanılabileceği öne sürülüyor. Ağabeyi 1976 yılındaki rehine krizinde öldürülen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kişisel ve siyasi hayatının en zor kararıyla karşı karşıya.

DÜNYA 09.10.2023, 14:15 09.10.2023, 18:06 Hakan Öksüz
"İsrailli rehineler, canlı kalkan olacak" iddiası! Netanyahu'nun zor sınavı

Hamas'a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın şok saldırısıyla sarsılan İsrail, karşı hamle yaparak Gazze'ye havadan bomba yağdırmaya başladı. İsrail medyası, saldırılarda 750'den fazla İsraillinin, Hamas tarafından kaçırıldığını bildiriyor. Gerçek rehine sayısının ise çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

Rehinelerin durumu, savaşın geleceğini şekillendirecek

Hamas tarafından kaçırılan İsrailli sivillerin ve askerlerin görüntüleri sosyal medyada paylaşılmaya devam edilirken İsrail köşeye sıkışmaya başladı. İsrail ordusunun sözcülerinden Yarbay Jonathan Conricus'a göre söz konusu rehinelerin durumu, savaşın geleceği açısından en önemli konuların başında geliyor.

Çok sayıda İsrailli sivil ve asker kaçırıldı

İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın kaçırdığı İsrailli sivil ve askerlerin, İsrail ordusuna karşı savaşırken canlı kalkan olarak kullanılması olasılığından endişe ediliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hareket alanı, rehineler nedeniyle kısılmış durumda. Her ne kadar "güçlü intikam" mesajı verse de İsrailli rehinelerin durumunun, Netanyahu'nun elini kolunu başladığı söyleniyor.

2011'deki rehine takası gündeme geldi

2011'de İsrail askeri Gilad Şalit'in salıverilmesi için yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakan İsrail'in, buna benzer bir karar alabileceği ileri sürülüyor. Bu kez Filistin'in elinde yüzlerce rehinenin bulunması, pazarlık ihtimalini güçleştiriyor. Söz konusu şekilde bir takasın gerçekleştirilmesi halinde verilecek tavizlerin, Netanyahu için siyasi intihar olacağı belirtiliyor.

Netanyahu, güvenlik kabinesiyle toplantıda

İsrail'in topyekûn saldırı ihtimaline karşı Filistin'in bu rehineleri serbest bırakmaya yanaşmayacağı söyleniyor. 

Netanyahu için kişisel bir durum da söz konusu

Rehine krizi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için kişisel bir hikaye de barındırıyor. 1976'da Entebbe havaalanında yaşanan rehine krizinde ağabeyi öldürülen Binyamin Netanyahu, söz konusu olayın kişisel hayatını şekillendirdiğinden sık sık bahsediyor. İsrail gazetelerine göre kişisel bir yön de barındıran rehine krizi, Netanyahu'nun siyasi hayatındaki en çok sınavlardan biri olacak.

Gazze'deki El-Garbi Camisi, İsrail tarafından vuruldu

Yorumlar (0)