İsrail Savunma Bakanı'ndan Gazze'nin yeniden inşasına şartlı onay

İsrail-Filistin gerilimine ilişkin açıklamalarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ablukadaki Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdikleri saldırılar sonrası tahrip edilen bölgenin tekrar inşasının, esir olarak tutulan İsrail askerlerinin iadesi şartına bağlı olduğunu açıkladı.

DÜNYA 22.05.2021, 11:32 23.05.2021, 11:54
İsrail Savunma Bakanı'ndan Gazze'nin yeniden inşasına şartlı onay

İsrail Savunma Bakanı Gantz, Gazze'nin yeniden imar edilmesinin İsrailli esirlerin iadesi şartına bağlı olduğunu açıkladı.

Gazze’nin yeniden inşası, esirlerin iadesine bağlı

Hamas’ın elinde bulunan esir askerler konusuna temas eden İsrail Savunma Bakanı Gantz, İsrail’in saldırılarıyla Gazze’de 1800 konutun bütünüyle yıkıldığını, binlerce konutun ise hasar gördüğünü belirtirken bu bölgeye insani yardımın götürülmesinin de esir askerlerin iadesine bağlı olduğunu söyledi.

Gantz ayrıca Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Komutanı Muhammed ed-Dayf ile birlikte Gazze’den sorumlu olan Yahya es-Sinvar gibi Hamas liderlerinin İsrail’in hedefi olmaya devam ettiğini açıkladı. 

18 Şubat’taki açıklamasında İsrail Savunma Bakanı Gantz, Hamas'ın esir tuttuğu askerler geri alınıncaya kadar İsrail’in, Gazze'de uzun vadeli bir gelişime, imara izin vermeyeceğini açıklamış, Hamas ise gerçek anlamda bir esir takası anlaşması yapılmadan, esir askerlerini serbest bırakılmayacağını belirtmişti.

İsrail kaynakları, 2014'ten bu yana Hamas'ın, ikisi asker olmak üzere toplamda 4 İsrailliyi esir tuttuğunu öne sürüyor.

İsrail ordusunun 10 Mayıs’ta, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne başlattığı ve varılan ateşkes kararıyla sona eren saldırıları sebebiyle 248 Filistinli yaşamını yitirmişti.

Son dönemdeki İsrail saldırıları ve öncekiler de dahil olmak üzere bölgede, ağır kayba ve hasara uğrayan konutları iyileştirmek için 350 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyulduğu bildirilmişti.

Yorumlar (0)