İsrail'in saldırıları sürüyor: İşgal Gazze'nin güneyine yayılabilir

İsrail güçlerinin saldırıları devam ederken, Gazze'de ölenlerin sayısı 11 bin 500'ü geçti. Cenin kentine farklı noktalardan giriş yapan İsrail askerleri, İbni Sina Hastanesi'ni abluka altına alırken personelden hastaneyi terk etmesi istendi. Şifa hastanesindeki 7 bin kişinin ölümle karşı karşıya olduğu belirtildi. Endonezya hastanesi ise hizmet dışı olduğu gerekçesiyle "Yaralı getirmeyin" çağrısı yaptı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılması sinyalini verdi.

DÜNYA 17.11.2023, 15:33 Hanife
İsrail'in saldırıları sürüyor: İşgal Gazze'nin güneyine yayılabilir

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız olarak 42 gündür devam ediyor.

İsrail ordusunun sivil yerleşim yerleri, hastaneler ve camilere düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybederken, yakıt ve ilaç sıkıntısı nedeniyle hastaneler bir bir hizmet dışı kalıyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Gazze Şeridi'nin kuzeyine girerek askerlerle bir araya geldi.

Halevi burada yaptığı açıklamada, "Kuzey Gazze Şeridi'ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Biz anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz” dedi.

Halevi'nin bu açıklaması, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyine de saldıracağının sinyali olarak değerlendirildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden zorla göç ettirdiği Filistinlilerin sığındığı güneydeki Han Yunus bölgesine, 15 Kasım'da havadan bildiri atarak halkın bazı yerleri terk etmesini istemişti.

Gazze'ye Günde İki Tanker Yakıt Girişine İzin Verildi

İsrail savaş kabinesi, BM'nin ihtiyaçları için günde iki yakıt tankerinin Gazze'ye girişine izin verilmesine onay verdi.

Endonezya Hastanesi Hizmet Dışı Kaldı: “Artık yaralı getirmeyin!”

Endonezya Hastanesi Direktörü Atef el-Kahlout yaptığı açıklamada, "Daha fazla hizmet sunamıyoruz, hastalara yatak sunamıyoruz" ifadelerini kullanarak hastanenin bölümlerinin hizmet dışı kaldığını duyurdu.

Hastanenin kapasitesinin 140 hasta kapasiteli olduğunu söyleyen Kahlout, şu anda hastanede yaklaşık 500 hastanın bulunduğunu sözlerine ekledi.

Acil cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyan hasta sayısının 45 olduğunu aktaran Kahlout, ambulanslara "Artık hastaneye yaralı getirmeyin" çağrısı yaptı. Kahlout, hastaların başka hastanelere götürülüp götürülemeyeceği sorusuna ise "Gazze Şehri ve kuzeydeki tüm hastaneler çalışmayı durdurdu" cevabını verdi.

İsrail Bir Hastaneyi Daha Kuşattı

Endonezya Hastanesi'nin devre dışı kalmasının ardından İsrail askerleri bu kez Cenin kentindeki İbn-i Sina Hastanesi'ni hedef aldı.

Zırhlı araçlarla hastane önüne gelen İsrail askerleri, hastane personeline binadan çıkmaları yönünde çağrıda bulundu.

Şifa Hastanesi'nde Su Ve Yiyecek Yok, İnsanlar Ölümle Karşı Karşıya

Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Şifa Hastanesi'ndeki duruma ilişkin bilgi verdi. Şifa Hastanesi'nde su, yiyecek veya çocuklar için sütün bulunmadığı aktarılan açıklamada, "650 hasta ve yerinden edilmiş yaklaşık 7 bin kişinin barındığı Şifa Hastanesi'nde su veya yiyecek yok." ifadeleri kullanıldı.

"Şifa Hastanesi'ndeki Durum Çok Tehlikeli"

İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi'ndeki tüm araçları kullanılmaz hale getirdiği, sağlık personeli ile hastaların çıkışını engellediği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şifa Hastanesi'ndeki sağlık personeli, hastalar ve yerinden edilmiş insanlar, su ve yiyecek gibi yaşamın temel gereksinimlerinden herhangi birinin bulunmaması nedeniyle ölümle mücadele ediyor. Şifa Hastanesi'ndeki durum çok tehlikeli. Hastanedekilerin kurtarılması için acil müdahale çağrısında bulunuyoruz."

Elektrik kesintisi ve kuvöz bulunmaması nedeniyle Şifa Hastanesi'ndeki çok sayıda prematüre bebeğin kaybedilebileceği uyarısında bulunuldu.

Naaşlar Bilinmeyen Bir Yere Nakledildi

İsrail'in Şifa Hastanesi'ni askeri kışlaya çevirdiği belirtilen açıklamada, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'nde kazı ve denetlemelerde bulunduğu, ölenlerin naaşlarının bilinmeyen bir yere nakledildiği ifade edildi.

Açıklamada, Şifa Hastanesi'nin İsrail ordusundan kurtarılması, askerlerin ve tankların uzaklaştırılması için uluslararası baskı çağrısında bulunuldu.

İsrail'in "Şifa Hastanesi'nde silah bulunduğu" hikayesinin yalan olduğu ve kimsenin buna inanmadığı belirtilen açıklamada, Şifa ve Gazze'deki diğer hastanelerin insani yardım kurumları olduğu; askeri operasyonların "oyun sahnesi" olarak kullanılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.

Mülteci Kampına Siha'lı Saldırı

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre de İsrail ordusunun onlarca askeri araç, buldozer, helikopter ve SİHA'larla Cenin kenti ve kampına gece saatlerinden beri düzenlediği baskın hala devam ediyor.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, "İşgal güçlerinin Cenin Kampı'nda silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırıda" 3 Filistinli hayatını kaybetti, 2'si ağır 9 kişi yaralandı.

Yorumlar (0)