İspanya’nın en prestijli ödülü Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye gitti

Biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, koronavirüse ilişkin geliştirmiş oldukları aşıyla tüm dünyanın takdirini kazandı.

DÜNYA 22.10.2021, 23:46 23.10.2021, 01:02
İspanya’nın en prestijli ödülü Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye gitti

Şahin ve Türeci son olarak, İspanya’nın en prestijli ödüllerinden veliaht Prenses Leonor’a atfen verilen Asturias Prensesi Ödülleri’nde bilimsel ve teknik araştırmalar dalındaki ödüle layık görüldü.

Şahin ve Türeci’ye bir ödül daha

Özlem Türeci ve Uğur Şahin törenin yapılacak olduğu şehirde basın toplantısı yaptı.

Şahin, “Olağanüstü bir takım çalışmasıyla imkansızın imkansızını yaptık.” derken, “2020 senesinde başlamış olduğumuz çalışmaları en kısa süre içerisinde bitirmiş olmamız gerekiyordu. 24 saat vardiyalı çalıştık. Herkes de kendi işine konsantreydi. Dışarıda olanlardan hiç kimsenin haberi yoktu. Bu da bize büyük bir sorumlulukla büyük bir fırsat verdi.” şeklinde konuştu.

Üretmiş oldukları koronavirüs aşısının aşamalarının engelsiz bir süreçle ilerlediğini ifade eden Şahin, faz 1’de 4 bin, faz 2’de 60 bin ve faz 3’te ise 5 milyon kişide uygulanan koronavirüs aşısının onayının çok büyük bir veri tabanına dayandırıldığına işaret etti.

“Bilimin küresel bir krize karşılık verebileceğini göstermiş olduk”

Özlem Türeci de koronavirüs aşısını bulmalarına dair çok mutlu olduklarını söyleyerek, “Bilimin küresel bir krize karşılık verebileceğini gösterdik.” dedi.

Türeci, koronavirüse dair Türkiye’de geliştirilmiş olan yerli Turkovac aşısı için ise, “Onay almış olan bütün aşılar gibi salgının aşılmasına ilişkin insanlığa yardımcı olacaktır.” dedi.

Piyasadaki koronavirüs aşılarının virüsün mutasyona uğrayan türlerine dair de etkili olduğunu ifade eden Türeci, buna karşın yeni bir virüsle karşı karşıya olmaları sebebiyle araştırmaları ve tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyledi.

Koronavirüs aşısına ulaşıma ilişkin problem

Dünya nüfusunun sadece yüzde 37’lik kısmına aşı ulaştırılmasına dair sorulan soruyaysa Uğur Şahin, “Amacımız her daim aşının dünyada herkese ulaştırılmasını sağlamak oldu. 2021 senesi sonunda 140 ülke içinde toplamda 3 milyar doz aşı ulaşmış olacak. Gelecek sene de bu sürecek. Hep beraber başarabiliriz.” dedi.

Özlem Türeci de aşı patentlerinin serbest bırakılmasının “çözüm değil sorun” olabileceğini ifade ederek, “Mühim olan aşının eşit bir şekilde dağıtılabilmesi. Buna ilişkin kimi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Mesela Afrika ülkelerinin kendi içlerinde aşı üretimi halihazırda gerçekleştiriliyor fakat bu yeterli değil.” şeklinde konuştu.

MRNA aşıları

BioNTech olarak 2012 senesinden bu zamana kansere karşı aşı denemelerini yürüttüklerini ve mühim bir yol kat ettiklerini söyleyen Türeci, şu ifadeleri kullandı:

“MRNA aşılarında hastaya bağlı özel çalışmalar gerçekleştirildi. 100’ün üzerinde kişiye deneme yaptık ve güvenli olduğunu gördük. Tümörün kontrol altına alınarak küçülmesini sağlamaya ilişkin yol aldık. 4-5 sene içinde sağlık sisteminde alımı kolay ve normal bir şekilde piyasada olacağına inanıyoruz.

1981 senesinden bu zamana dek İspanya’da verilen ödüller şimdiki Kral 6. Felipe’nin babasının yerine 2014 yılında tahta geçmesiyle beraber veliaht olan kızı Prenses Leonor’a atfen “Asturias Prensesi” ismini almıştı.

Toplamda 8 kategoride verilmiş olan ödüllere Joan Miro heykelciliği, 50 bin Euro ve rozet veriliyor.

Yorumlar (0)