İspanya'da hükümet kurulacak mı?

İspanya'da Nisan ayında yapılan genel seçimlerde hükümet kurmak için yeterli çoğunluğun sağlanamamasının ardından hükümet kurma çalışmaları devam ediyor.

DÜNYA 17.09.2019, 14:05
İspanya'da hükümet kurulacak mı?

İspanya tarihinde ilk kez 1 Haziran 2018'de, dönemin başbakanı Mariano Rajoy'a karşı İspanyol parlamentosunda gerçekleştirilen güven oylamasında başarısız olan Rajoy'un yerine Pedro Sanchez başbakanlık görevine getirilmişti.

Bu yıl Nisan ayında yapılan erken seçimlerde oy oranını ciddi şekilde artıran Pedro Sanchez'in Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğu elde edememişti. Meclisteki dağılıma göre bir koalisyon hükümeti kurmak için tek çıkış yolu olarak gösterilen PSOE ile aşırı sol görüşlü Unidas Podemos arasındaki görüşmeler ise başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Anlaşılmazsa 4 yılda üçüncü seçim
 
PSOE ve Unidas Podemos'un temsilcileri arasında yapılan toplantı sonrasında her iki taraftan da birbirini suçlayan açıklamalar geliyor. Eğer İspanyol parlamentosu Sanchez’i gelecek Pazartesi günü başbakan olarak onaylamazsa, ülke Kasım ayında bir kez daha seçim yapacak. Ve bu seçim son 4 yılda İspanya'nın üçüncü genel seçimi olacak.

"Sonra görüşebiliriz"

Bu belirsizliği kırmak adına merkez sağdan Ciudadanos Partisi Başkanı Albert Rivera, Pedro Sanchez ile buluşma çağrısında bulundu. Sosyalistler başlangıçta Rivera’nın Pazartesi günü siyasi manevra teklifi yapmasını engelledi, ancak üst düzey bir Sosyalist bakan Jose Luis Abalos, daha sonra Sanchez’e olası bir destek önerisinin içten olması durumunda, Rivera’yla buluşmaya istekli olacağını söyledi.

Aylardır siyasi tartışmalardan büyük ölçüde uzak olan ve Temmuz ayında Sanchez ile görüşmeyi reddeden Rivera ise Pazartesi günü Sanchez hükümetine karşı çıkmamak için üç şart koymuştu. Bunlar, vergilerin artırılmaması, bölgesel hükümetin ayrılıkçı liderlerin yargılanmasına ilişkin bir kararı reddetmesi durumunda Katalonya’da kuralların doğrudan uygulanabilmesi ve Navarra’daki Bask milliyetçileri ile bir antlaşmanın reddedilmesiydi.

"Politikalarımız örtüşüyor"

Sanchez Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rivera’nın taleplerinin zaten politika planlarına karşılık geldiğini, ancak Rivera'nın Salı günü muhalefet partileriyle bir anlaşmaya varacaklarını kabul etmesi gerektiği konusunda ısrar etti.

İstikrar sorunu

Ülkede gitgide artan istikrarsızlık ve ekonomik yıpranmalarla beraber İspanyol seçmenlerin de seçim yorgunluğunun farkında olan İspanyol siyasi liderler, enerjilerini büyük ölçüde geçtiğimiz aylarda haklarında çıkan suçlamalardan arınmaya harcamıştı. Bu sebeple haftaiçinde yapılacak hamlelerin, anlaşmaya varılamaması hâlinde Kasım ayında yapılacak seçim için de belirleyici olacağı düşünülüyor.

Ekonomik dalgalanmalar

Sanchez önderliğindeki Sosyalistlerin Nisan’da hükümet kurabilecek kesin bir zafer kazanamaması, politik dalgalanmaların euro bölgesindeki dördüncü en büyük ekonomi üzerinde bile geniş çaplı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. İspanya'nın en büyük bankalarından BBVA'nın açıkladığı büyüme beklentilerine göre 2018'de yüzde 2,6 olan büyüme rakamı 2019 yılı için yüzde 2,2'ye gerilemiş durumda. Bununla beraber faizler gün geçtikçe yükseliyor ve tüketim de buna bağlı olarak azalıyor. Enflasyon rakamlarının da 2019 yılında 1,1 puan iken artış eğilimi göstererek 1,4 puana yükseldiği görülüyor. 

Yorumlar (0)