İran'dan toplu yanıt: Uçağı vurmadık, delilleri paylaşacağız!

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Rızayifer, Tahran'da düşen Ukrayna uçağını İran'ın vurmadığına dair ikna edici delillerinin olduğunu, bunları paylaşmaya hazır olduklarını açıkladı.

DÜNYA 10.01.2020, 00:09 10.01.2020, 00:25
İran'dan toplu yanıt: Uçağı vurmadık, delilleri paylaşacağız!

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, dün Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları uçağını İran'ın vurmadığına dair ikna edici delillerinin olduğunu, bunları paylaşmaya hazır olduklarını açıkladı.

"Elimizde uçağın vurulmadığına dair ikna edici deliller var"

Rızayifer, uçağın füzeyle vurulduğunu ispat edecek herhangi bir bulguya ulaşmadıklarını söyledi ve "Elimizde uçağın vurulmadığına dair ikna edici deliller var, bunları basınla paylaşma ve söylentileri reddetmeye hazırız" şeklinde konuştu.

Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı, dünyadaki hiçbir ülkenin böylesi bir kazanın sebebini bu kadar kısa bir sürede netleştiremeyeceğini söyledi ve yabancı basının İran'ı kötüleme çabasında olduğunu belirtti.

"İran'da kara kutuları okuyacak imkana sahibiz"

Rızayifer, İran kanunları ve uluslararası kanunlara göre kara kutuların uçak kazasının yaşandığı ülkelerde incelenmesi hakkında net olduğunu söyledi ve "Kazanın meydana geldiği ülke bu konuda karar vericidir. İran'da kara kutuları okuyacak imkana sahibiz, kara kutuların zarar görmesi nedeniyle onu tamir etmek için ihtiyaç duyduğumuz imkanlara da sahibiz. Kara kutuların okunduğu yere ABD'lilerin gelmesiyle ilgili hiçbir problem yok ancak onların gelmek için Senato'dan izin alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Tamir edemezsek başka bir ülkeye göndereceğiz"

Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı, şu anda İran'da Ukraynalı yetkililerin olduğunu ve Kanada'nın sağladığı imkanlardan faydalandıklarını söyledi ve "Rusya ve Fransa da teçhizat ve yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Eğer kara kutuları tamir edemezsek daha önce olduğu gibi onları Fransa ya da yeterli imkanlara sahip başka bir ülkeye göndereceğiz" diye ekledi.

İran'ın aynı zamanda düşen uçağın firması olan Boeing'den soruşturma için temsilci talebinde bulunduğu da iddia edildi.

Yorumlar (0)