İran'dan tanker saldırısına imalı yorum!

Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankeri, Umman Körfezi'nde saldırıya uğradı. İranlı yetkililer, saldırıdan endişe duyduklarını ve patlamanın Abe Şinzo ile Ali Hameney'in görüşme yaptığı sırada gerçekleşmesinin 'şüpheli' olduğunu kaydettiler.

DÜNYA 13.06.2019, 15:36 13.06.2019, 15:44
İran'dan tanker saldırısına imalı yorum!

 İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğraması hakkında açıklamada bulundu. 

Zarif, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Japonya'ya yük taşıyan tankerlere saldırı Başbakan Abe Şinzo ile (İran lideri) Ayetullah Ali Hamaney'in kapsamlı ve dostça görüşmeler yaptığı sırada gerçekleşti. Bu sabah olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır."

"İran hükümeti iş birliğine hazır"

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, İran hükümetinin internet sitesinde yer alan açıklamasında, iki petrol tankerinin Umman Körfezi'nde saldırıya uğramasından kaygı duyduklarını belirtti. 

Rebii, bölge ülkelerine 'istikrarsızlıktan faydalanan çevrelerin oyununa gelmemeleri' uyarısında bulunarak, "İran hükümeti, bölgenin ve stratejik deniz yollarının güvenliğinin garanti altına alınması için iş birliği yapmaya hazırdır." dedi.

"Görüşme sırasında gerçekleşmesi şüpheli'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, "şüpheli" olarak nitelendirdiği olayın Japonya Başbakanı Abe Şinzo ile İran lideri Ali Hamaney'in görüşmesi sırasında gerçekleştiğine işaret etti. 

Musevi, "Bu olayı, bölgesel gerginliğin azaltılması ve huzur ortamının oluşması için ortaya konulan bölgesel ve uluslararası çabalara aykırı bir girişim olarak görüyoruz. İran bölgede müzakere ve iş birliğini destekliyor." açıklamasını yaptı.

Umman Körfezi'nde ne oldu?

  • İki petrol tankerinde patlama 

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığına dair açıklamada bulundu. 

Seko, saldırıyla ilgili bakanlıkta olağanüstü toplantının yapıldığını söyledi. 

  • 44 kişi tahliye edildi

Patlama sonrasında iki tankerin körfez çevresindeki ülkelere acil yardım çağrısında bulunduğu belirtilirken, tankerlerden birinin batmaya başladığı kaydedildi. 

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, tankerlerdeki 44 kişi tahliye edildi. Tahliye edilen kişiler, İran'ın Hürmüzgan Eyaleti'ndeki Cask Limanı'na nakledildi. 

  • ABD yardım gönderdi

İngiliz donanması tarafından yürütülen Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları, Umman Denizi’nde gerçekleşen patlamanın incelendiğini bildirdi.

Tankerlerin Marshall Adaları bayraklı Front Altair ve Panama bayraklı Kokuka Courageous olduğu tespit edildi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'deki limandan yüklenen petrolün tankerler tarafından taşındığı ifade edildi. Patlamada bir kişi yaralandı. 

ABD'nin Bahreyn'de bulunan 5'inci Filosu, saldırıya uğradığı tahmin edilen iki tankere yardım etmek amacıyla bölgeye kuvvetlerini gönderdi. 

Yorumlar (0)