İran'dan 'nükleer haramdır' çıkışı!

İran dini lideri Ali Hamaney, nükleer alanda teknik ve bilimsel potansiyele sahip olmalarına rağmen kesinlikle nükleer silah peşinde olmadıklarını, çünkü dini açıdan nükleer ve kimyasal kitle imha silahlarının 'haram' olduğunu söyledi.

DÜNYA 30.05.2019, 09:47 30.05.2019, 12:17
İran'dan 'nükleer haramdır' çıkışı!

İran lideri Hameney, başkent Tahran’da üniversite hocalarıyla bir araya geldi. İran lideri, burada yaptığı konuşmada ABD ile müzakerelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

AB ülkeleri başta olmak üzere İran’ın diğer devletlerle herhangi bir sorunu olmadığını ve onlarla müzakere edebileceklerini belirten Hamaney, “Müzakerede asıl mesele müzakere edilecek konunun belirlenmesidir. Biz her konuda müzakere etmeyiz. Devrimin temel ilkeleri ve ülkenin savunma kapasitesi müzakere konusu olamaz.” diye konuştu.

"ABD İLE MÜZAKERENİN HİÇBİR FAYDASI YOKTUR"

Ülkede bulunan yürütme organı, siyasiler ve diplomatik kurumların ABD ile müzakere edilmemesi konusunda fikir birliğine sahip olduğunu kaydeden Hamaney, “ABD ile müzakere kesinlikle tavsiye edilmemektedir. İran, kesinlikle ABD ile müzakere etmeyecektir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, ABD ile müzakere etmeyişimizin nedeni şudur: Birincisi hiçbir faydası yoktur, ikincisi de zararı vardır.” dedi.

“MÜZAKERE BASKI STRATEJİSİNİ TAMAMLAMA TAKTİĞİDİR”

İran’ın elindeki imkanları ve baskı araçlarını doğru bir şekilde kullanması halinde ABD’nin baskılarının azalacağını ve durma noktasına geleceğini belirten İran lideri, baskı araçlarının zamanında kullanılmaması halinde ABD’nin herhangi bir zarar ve maliyetle karşılaşmayacağını bildiği için mevcut politikalarını sürdüreceğini, aksi bir durumda farklı adımlar atmaya başlayacağını aktardı.

ABD’lilerin hedeflerine ulaşmak için genel olarak kullandıkları bir strateji ve taktikleri olduğunu, karşı tarafı bezdirmek amacıyla baskı stratejisi uyguladıklarını ve o baskıyı sonuca ulaştırmak için müzakere kartından faydalandıklarını söyleyen Hamaney, “Müzakere, ABD'nin İran üzerindeki baskı stratejisini tamamlama taktiğidir. Buna karşı mücadele yolu da diğer tarafın, üzerindeki yaptırımları azaltmak için baskı araçlarını kullanmasıdır. Fakat eğer karşı taraf müzakere aldatmacasına düşer ve 'benim baskı araçlarından yararlanmama ihtiyaç yok' derse, o zaman altındaki zemin kayacaktır ve bu da kesin yenilgi demektir.” ifadelerini kullandı.

“NÜKLEER SİLAHLAR HARAMDIR”

Hamaney, nükleer anlaşmadaki taahhütlerin kısmen durdurulması kararının doğru olduğunu belirterek, şunları söyledi:

İran'ın nükleer alandaki teknolojisi, etkili bir baskı aracıdır. Nükleer alanda teknik ve bilimsel potansiyele sahip olmamıza rağmen kesinlikle nükleer silah peşinde değiliz. Çünkü dini açıdan nükleer ve kimyasal kitle imha silahları haramdır. Depoya kaldırmak amacıyla dahi olsa kitle imha silahlarının üretimini yanlış, mantıksız ve akıl dışı görüyoruz. Çünkü bu durumda da ülke bunun için yüksek miktarda masraf yapacak ve bütçe ayıracak ancak bu üründen istifade edilmeyecek.

Kitle imha silahlarına karşı olduklarını söyleyen İran lideri, buna rağmen zenginleştirilmiş uranyumun ülkenin gelecekteki bir ihtiyacı olduğuna dikkat çekti ve söz konusu alanda kapasitelerini artırmamaları halinde 10 yıl sonra sıfırdan başlamak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Yorumlar (0)