İran'dan ABD ve AB ülkelerine sert tepki

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesindeki gösterilerle ilgili olarak ABD ve bazı AB ülkelerinden gelen açıklamalara sert tepki gösterdi.

DÜNYA 19.11.2019, 07:18
İran'dan ABD ve AB ülkelerine sert tepki

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) makamlarının İran halkına yönelik destek açıklamasını "utanç verici bir yalan" olarak yorumladı.

İran Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) makamları ve AB (Avrupa Birliği) ülkelerinin İran'da benzin zammına tepki olarak yapılan protesto gösterileriyle ilgili çağrılarını sert ifadelerle eleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'ni İran halkına karşı "ekonomik terörizm" uygulamak ve ilaç ile gıdaların hasta ve yaşlılara ulaşmasını engellemekle suçlayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, böyle bir rejimin İran halkını savunma iddiasında bulunamayacağını belirtti. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran yönetimini "göstericilerin protesto hakkına saygı duymaya" çağıran Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de tepki göstererek, şu eleştiride bulundu:

"Yasalar çerçevesinde yapılan itirazlar İran Anayasasının halka resmî olarak tanıdığı bir haktır. Bunun için İran'ı gayrimeşru ve yasa dışı isteklerine mecbur bırakmayı hedefleyen rejimlerin hatırlatmasına ve iki yüzlü desteğine gerek de yoktur, ihtiyaç da yoktur."

Avrupa Biliği (AB) ülkelerini "Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomik terörizmine karşı hiçbir irade gösterememekle" suçlayan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bu AB ülkelerinin kendi başarısızlıklarını örtbas etmek için İran'da kamu düzeninin bozulmasına ve kaos oluşturulmasına destek verdiğini söyledi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Bu ülkeler, yaptıkları tehlikeli kışkırtmaların sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'da benzin zammına karşı cuma gününden bu yana devam eden protesto gösterilerine açıkça destek vererek İran halkının yanında olduğunu kaydetmişti. Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de Tahran yönetimine "halkın gösteri hakkına" saygı göstermesi çağrısı yapmıştı.

Yorumlar (0)