İran'da tüm şehirlerin kapıları kapatıldı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı tedbirlerini artıran İran, tüm şehirlerin kapılarını kapatarak, şehirler arası giriş ve çıkışları yasakladı.

DÜNYA 25.03.2020, 12:22
İran'da tüm şehirlerin kapıları kapatıldı

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) önlemleri kapsamında kentlerden çıkışların ve seyahatlerin yasaklandığını duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında devlet televizyonuna açıklamalarda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ilan ettiği yeni kısıtlamaların tüm kurumlara tebliğ edildiğini belirten İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, "Cumhurbaşkanı, yeni seyahatlerin ve şehirlerden çıkışların yasaklanması talimatını verdi." ifadelerini kullandı.

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, "Bu katı bir karar ve bazı vatandaşlar bu karara razı olmayacak ancak halkın can güvenliği için bu kararlar alınmalıdır." dedi.

Şehirlerden çıkabilme iznine sahip insanların niteliklerinin de yayımlanacak yönetmelikte ilan edileceğini bildiren İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, "Bu kurallara yönelik ihlaller, adli merciler ve emniyet güçleri tarafından takip edilecektir." şeklinde konuştu.

Nevruz Bayramı tatiline çıkan İranlıların dönüş yolculuklarının Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vakalarında ikinci bir dalgaya yol açabileceğine vurgu yapan İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, kalabalığa engel olmak için bugünden itibaren dönüşlerin planlanması gerektiğini kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, Koronoyla Ulusal Mücadele Kurulu'nda kısıtlamaların artırılması yönünde karar alındığını açıklamış ve hazırlanan planın öğleden sonra yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Halk yarından itibaren daha fazla kısıtlamalara karşı hazırlıklı olmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

İran'ın koronavirüsle mücadelesinde tüm süreç

İtalya (6820), İspanya (2991) ve hastalığın ortaya çıktığı Çin'in (3285) ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke İran'da (1934) yeni tip koronavirüs (Covid-19) ilk kez 19 Şubat'ta Kum şehrinde görülmüş, ardından tüm şehirlere ve eyaletlere yayılmıştı.

İran'da koronavirüs salgınında enfekte olanların sayısı 24 bini aşarken, can kaybı 2000'e yaklaştı. Covid-19 tanısı konulanlardan yaklaşık 9 bin kişi ise iyileşerek taburcu edildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında büyük şehirlerin girişlerinde halkın seyahatini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları kurulmuştu.

İran genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler kapatılarak eğitime ara verilirken, sportif ve sanatsal faaliyetler de Nevruz Bayramı tatilinin sonrasına ertelenmişti. Eczane, market ve manav gibi halkın temel ihtiyaçlarının karşılandığı iş yerleri dışındaki alışveriş noktaları da 3 Nisan'a kadar kapatılmıştı.

Yorumlar (0)