İran'da 'Sandığa gitmeyin' çağrısı

İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı olan reformist siyasetçi Faize Haşimi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut rejime tepki amacıyla vatandaşlara, sandığa gitmeme konusunda çağrı yaptı.

DÜNYA 14.04.2021, 11:02 14.04.2021, 18:10
İran'da 'Sandığa gitmeyin' çağrısı

Son günlerin popüler sosyal medya uygulaması Clubhouse’da bir yayına katılan Faize Haşimi, haziranda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Oy kullanmak, rejimi onaylamak demek”

İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi, haziran ayında yapılacak seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kime oy verildiğinin önemi olmadığını söyleyen Haşimi, vatandaşların oy kullanmaları durumunda rejimin siyasetinin onaylandığı anlamına geleceğine dikkat çekerek oy kullanmanın rejim yönetiminin hatalarını görmezden gelmek olduğunu ifade etti.

Rejimin, 1979 devriminin ilkelerinden gün geçtikçe uzaklaştığını söyleyen Faize Haşimi, mevcut hükümetin yanlışları sebebiyle toplumun dini inancının her geçen gün zayıfladığına vurgu yaptı. İran’da yapısal problemlerin mevcut olduğunu belirten Haşimi, Cumhurbaşkanlığı seçimini kimin kazanacağının önemli olmadığını ve mevcut yapının ıslah edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Bu sebeple verdikleri oyların karşılığını alamadıklarını hatırlatarak vatandaşlara, sandığa gitmeme çağrısında bulundu.

Bunun seçimi protesto etmek olmadığını ifade eden Haşimi, şu anda İran’da reformistlerin bir siyasi çıkmaz içerisinde olduklarına dikkat çekti.

Seçim 18 Haziran’da

İran’da yapılacak 13. dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerin, 18 Haziran 2021’de gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

2020’de yapılan genel seçimlerde yüzde 42,57 gibi bir katılım oranına ulaşılırken bu oran, İran’da son 41 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçmişti.

Yorumlar (0)