Irak'tan ABD askerlerinin çekilmesi için flaş talep!

Irak Başbakanlığı, ülkede bulunan ABD askerlerinin çekilmesi amacıyla Washington yönetiminden bir mekanizma oluşturulmasını istedi. 

DÜNYA 10.01.2020, 15:52 12.01.2020, 15:17
Irak'tan ABD askerlerinin çekilmesi için flaş talep!

İran tarafından Irak'taki ABD üslerine yönelik füze saldırısı düzenlenmesi sonrası yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 

Irak, ülkede bulunan ABD askerlerinin çekilmesi amacıyla Washington yönetiminden önemli bir talepte bulundu. 

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Görüşmede Adil Abdulmehdi'nin, ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması için meclis tarafından alınan kararın uygulanması dâhilinde ABD'den bir heyetin Irak'a gönderilmesini ve askerlerin çekilmesi için mekanizma oluşturmasını talep ettiği bildirildi. 

Abdülmehdi, ABD'li askerler ve insansız hava araçlarının (İHA) Irak hava sahasına hükümetten izin almadan girdiğini ve bu durumun iki ülke arasında yapılan anlaşmalara aykırı olduğunu Pompeo'ya iletti.

"Irak'ın egemenliğine saygılıyız"

Bunun üzerine Pompeo, konuyu takip edeceğini ve Irak'ın egemenliğine saygı gösterdiklerini vurguladı.

"Ülkenin savaş alanına dönüşmemesi için çaba harcıyoruz"

Ayn el-Esed ve Erbil'de bulunan ABD askeri üslerine yönelik füze saldırılarını reddettiklerini kaydeden Abdülmehdi, ülkesinin savaş alanına dönüşmemesi amacıyla çaba gösterdiklerini ifade etti. 

"Komşu ülkelerle ilişkileri muhafaza etmeye önem veriyoruz"

Abdulmehdi, başbakanlığın basın ofisinden yapılan açıklamaya göre telefon görüşmesini şöyle tamamladı:

"Irak olarak, komşu ülkeler ve uluslararası toplumla ilişkileri muhafaza etmeye ve yabancı misyon temsilciliklerinin korunmasına önem veriyoruz. DEAŞ terörüyle mücadele, ülkenin yeniden imarı, ekonomik kalkınması, bağımsızlığı ve egemenliğinin korunması, önceliklerimiz arasında bulunuyor."
 

Yorumlar (0)