Iraklılar topyekun istifa istiyor!

Yüz binlerce Iraklı, 1 ay önce protestoların başlamasından bu yana en büyük eylemi gerçekleştirdi.

DÜNYA 02.11.2019, 10:28 02.11.2019, 10:34
Iraklılar topyekun istifa istiyor!

Irak'ın başkenti Bağdat, hükümet karşıtı gösterilerin 1 ay önce başlamasından beri en büyük eyleme ev sahibi oldu. Bağdat'ın Tahrir Meydanı'na toplanan yüz binlerce Iraklı, hükümetin ve parlamentonun istifası talebinde bulundu.

Polisin, eylemcilere plasik mermi sıktığı ve gaz bombası attığı eylemlerde 350 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Eylemciler, polisin müdahalesinden önce Irak hükümetinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye girmeye çalışıyordu.

ABD, Irak'taki olaylar hakkında konuştu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak hükümetine "eylemcilerinizin meşru çağrılarını dinleyin" uyarısında bulundu ve eylemlere şiddetli müdahalelerin ardından yapılan raporun "yeterli güvenilirliğe sahip olmadığını" ekledi.

Ekim ayının başında başlayan eylemlerde güvenlik güçlerinin sert müdahalesinden dolayı en az 250 kişi öldü, 10 binden fazla kişi de yaralandı.

Eylemcilerin hedefinde İran da var

Bağdat sokaklarındaki eylemciler, İran'ı da eleştirdi. Eylemciler, Irak'ın en yüksek dini otoritesi olan Şii Ali el-Sistani'nin "Dış müdahalelere dikkat edin" uyarısı ardından eylemciler İran'ı, Irak'ın iç işlerine müdahale ettiği gerekçesiyle eleştirdi.

El-Sistani, haftalık vaazinde "İç çatışma uçurumuna sürüklenmeyin" uyarısında bulunmuş ve "Hiçbir kişi veya grup, hiçbir taraf, hiçbir bölgesel veya uluslararası aktör; Irak halkının iradesini gasp edemeyecek ve kendi iradesini Iraklılara dayatamayacak" şeklinde konuşmuştu.

İran, Irak'ın mevcut hükümetini savunmasıyla biliniyor ve Haşdi Şabi gibi militan grupları desteklediği iddia ediliyor

Iraklılar, dini liderleri de eleştiriyor

Yolsuzluk, işsizlik, su ve elektiriğe erişimin kısıtlı olması gibi sebeplerden başlayan protestolar, Irak siyasi sisteminin tamamen değişmesi gibi bir talebe evrildi. Irak'ın mevcut siyasi sistemi, Saddam Hüseyin'in 2003 yılında devrilmesiyle kurulmuştu.

Irak eylemlerini oldukça ilginç kılan ve Orta Doğu'daki birçok eylemden ayıran bir özelliğin, sadece siyasilere değil, aynı zamanda dini liderlere karşı da eylemlerin olması olarak gösteriliyor. Perşembe günü AFP'ye konuşan Ali Gazi isimli bir eylemci, "Kimse halkı temsil etmiyor; ne partiler ne de imamlar. Ülkemizi geri almak istiyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar (0)