Irak'taki bilanço: 460 ölü

Irak'ta Başbakan Adil Abdülmehdi'nin istifasına neden olan hükûmet karşıtı gösteriler devam ediyor. Üçüncü ayına giren protestolarda 460 vatandaşın hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

DÜNYA 04.12.2019, 17:14
Irak'taki bilanço: 460 ölü

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği, ülkede üç aydır devam eden hükûmet karşıtı gösterilerde Ekim ve Kasım aylarında en az 460 kişinin öldüğünü duyurdu. İnsan Hakları Komiserliğinden Ali Beyatlı'nın yaptığı açıklamada, Irak'ta devam eden gösterilere ilişkin çarpıcı detaylar yer aldı.

Beyatlı, 1 Ekim'de başlayan protestolarda Ekim ve Kasım aylarında en az 460 kişinin hayatını kaybettiğini söylerken yaralananların sayısının ise yaklaşık 17 bin 400 kişi olduğunu kaydetti.

Irak'ın son yılların en hassas süreçlerinden birini deneyimlediğinin altını çizen Beyatlı, sokaktaki protestocuların sinir ve öfkesinin Başbakan Adil Abdülmehdi'nin istifasıyla sonlanmayacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert de dün yaptığı açıklamada, Ekim ayından bu yana protestolarda 400'den fazla kişinin öldüğünü, 19 bin kişinin yaralandığını belirtmişti.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, 1 Ekim'den bu yana başkent Bağdat olmak üzere ülkenin güney illerinde sürmekte olan gösteriler sebebiyle 29 Kasım'da görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Yorumlar (0)