Irak'ta bir kriz daha: 2 Mart'ta görevi bırakacak!

Irak'ın geçici başbakanı Abdülmehdi, siyasilere yeni kabine 2 Mart'a kadar kurulmazsa görevini bırakacağı uyarısında bulundu.

DÜNYA 19.02.2020, 14:46 19.02.2020, 14:47
Irak'ta bir kriz daha: 2 Mart'ta görevi bırakacak!

Geçici olarak Irak Başbakanlığı yapan Adil Abdülmehdi, görev süresi hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Abdülmehdi, ülkedeki yoğun protestoları bastırmak için güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin çığırından çıkması üzerine Kasım 2019'da görevinden istifa etmişti. Abdülmehdi, yeni Başbakan Muhammed Tevfik Allavi'nin kuracağı kabine 2 Mart'a kadar kurulmazsa görevini bırakacağını açıkladı.

Abdülmehdi kabine toplantılarına katılmıyor

"2 Mart'tan sonra görevde olmam doğru ve uygun olmaz, anayasayı ve kabinenin iç tüzüklerini uygulamak dışında bir seçeneğim yok" diyen Abdülmehdi, bir süredir haftalık kabine toplantılarına katılmadığını da açıkladı.

Allavi'nin 2 Mart'a kadar zamanı var

Yeni başbakanı 1 Şubat'ta belirleyen Iraklı siyasiler, anayasanın kendilerine verdiği 15 günlük yasal süreyi aşmışlardı. Yeni Başbakan Allavi'ye anayasa tarafından verilen 30 gün içinde kabine kurma sorumluluğu ise 2 Mart'ta sonlanacak. Allavi, ülkede istikrarı yeniden tesis etmesiyle birlikte erken seçimler düzenlemekle sorumlu olacak.

Ülkedeki çok çeşitli ve birbiriyle uzlaşamayan siyasi grupların bakanlık pozisyonları hakkında yaptığı tartışmalar yüzünden yeni hükümetin kurulması oldukça gecikiyor. Ancak Allavi, önümüzdeki hafta yeni bir hükümet kurmuş olacağını açıklamıştı.

Yorumlar (0)