İngiltere'de başbakanlık yarışında iki aday elendi

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin akabinde parti vekilleri arasında gerçekleştirilen ilk tur oylamada sekiz aday arasından eski Maliye Bakanı Rishi Sunak en çok oyu aldı, iki aday ise yarış dışı kaldı.

DÜNYA 13.07.2022, 20:52
İngiltere'de başbakanlık yarışında iki aday elendi

Başbakanlık koltuğu ve parti liderliği için dün minimum 20 vekilin desteğini alarak ilk tura çıkmayı başaran sekiz adaydan altısı bugün gerçekleştirilen oylamada minimum 30 vekilin desteğini alarak bir sonraki tura kalmayı başardı.

Öne çıkan isim: Sunak

Eski Maliye Bakanı Sunak 88 oy ile en çok vekilden oy almayı başaran aday olurken, Penny Mordaunt 67 oy, Dışişleri Bakanı Liz Truss 50 oy, Kemi Badenoch 40 oy, Tom Tugendhat 37 oy ve Suella Braverman ise 32 oy alabildi.

Sunak'ın istifasının akabinde yerine atanan yeni Maliye Bakanı Nadhim Zahavi ile eski sağlık bakanlarından Jeremy Hunt ise ilk turda gerekli olan 30 oy barajını geçemeyerek yarış dışı kaldı.

Zahavi, gerçekleştirdiği açıklamada, liderlik yarışındaki önemli rolünün artık son bulduğunu kaydederek, bütün adaylara şans temennisinde bulundu.

5 Eylül'de belli olacak

Oylamanın sonraki turu yarın öğlen saatlerinde gerçekleştirilecek. Gereksinim duyulması halinde adayların sayısını 2'ye indirmek için 18 Temmuz tarihinde bir oylama daha gerçekleştirilecek.

Liderlik yarışında son 2 adayın en geç 21 Temmuz tarihine dek belirlenmesi tahmin ediliyor.

Akabinde ülke genelinde yaklaşık olarak 160 bin Muhafazakar Parti mensubu, İngiltere'nin yeni başbakanını ve aynı zamanda partinin yeni liderini sona kalan 2 aday arasından seçecek.

Oylamanın akabinde Johnson'ın ardından Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın yeni sakini ve partinin yeni lideri 5 Eylül tarihinde açıklanacak.

Yorumlar (0)