İki ülke savaşın eşiğine geldi! Putin devreye girdi

Tacikistan ve Kırgızistan arasında meydana gelen sınır anlaşmazlığı sebebiyle yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 81'e ulaştı.

DÜNYA 19.09.2022, 09:26
İki ülke savaşın eşiğine geldi! Putin devreye girdi

Tacikistan ile Kırgızistan arasında ortaya çıkan sınır anlaşmazlığı sebebiyle çatışmalar yaşanıyor. İki ülkenin daha öncesinde ateşkes yapmasına rağmen çatışmalar devam ediyor.

Ne olmuştu?

14-16 Eylül tarihleri arasında iki Asya ülkesi arasında bulunan sınır bölgesinde çatışmalar meydana gelmişti. İki gün kadar devam eden çatışmalar sebebiyle iki komşu birbirlerini suçladı.

İnsansız hava araçlarının, topların ve tankların kullanıldığı çatışmalardan dolayı Kırgızistan kendi vatandaşları içerisinde ölenlerin sayısının 46'ya çıktığını açıklamıştı. Çatışma bölgelerine yakın alanlara hayatını sürdüren 140 bin kişinin de buralardan çıkarıldığını açıklayan Kırgızistan yönetimi, ülkede bir günlük yas ilan etti. Tacikistan ise yaşanan çatışmalar sırasında 35 vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha sonra çatışmaların arasında Rusya yönetimi girdi. Araya girilmesi ile beraber iki taraf 16 Eylül günü ateşkes kararı aldı.

Bugün iki tarafla da telefon konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmanın neden bozulduğuna dair bilgi aldı. Taraflar mevcut durumda birbirleri için “ateşkesi ihlal ettiler” savunması yaptı.

“Sadece barışçıl yöntemler işe yarayacaktır”

Kırgızistan sınırında ortaya çıkan olaylar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Tacikistan Cumhuriyeti'nin Kırgızistan'a karşı "önceden planlanmış kasıtlı silahlı saldırısı" şeklinde nitelendirildiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığından tarafından yapılan yazılı bildiride, "Tacikistan kesiminin insanlık dışı hareketleri" sonrasında, Kırgızistan-Tacikistan sınırında bugünden başlayarak 46 Kırgızistan vatandaşının yaşamını yitirdiği, 140 kişinin yaralı olduğunu, takribi 140 bin insanın tahliye edildiğini ve alanda büyük maddi hasarın ortaya çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, Kırgızistan sınırında yaşanan çatışmaların, Tacikistan Cumhuriyeti tarafından Kırgızistan'a karşı "önceden planlanmış kasıtlı silahlı saldırısı" şeklinde nitelendirildiğine vurgu yapıldı. Tacikistan kesiminin davranışlarının büyümesi, bir devletler arası çatışmanın meydana gelmesine ve bir bütün şeklinde Orta Asya kesiminde istikrarsızlaşmaya neden açabileceğine dikkat çekildi.

İki ülke arasında meydana gelen çatışmaların sadece siyasi, diplomatik ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ifade eden Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, söz konusu duruşunu tekrar teyit etti.

Yorumlar (0)