İki komşu ülke 1959’dan bu yana bu geleneği sürdürüyor

Tam 62 senedir aralıksız olarak iki komşu ülke Pakistan ile Hindistan arasında bulunan Wagah Sınır Kapısı'nda gerçekleştirilen bayrak töreni kesintisiz devam ediyor

DÜNYA 28.09.2021, 16:58 29.09.2021, 16:27
İki komşu ülke 1959’dan bu yana bu geleneği sürdürüyor

Pakistan sınırları içinde bulunan Lahor’a bağlı Wagah kasabası ile Hindistan tarafında bulunan Amritsar kentinin tam arasında bulunan sınır kapısı 1959’dan beri her gün iki ülke askerlerinin gerçekleştirdiği bir ritüel ile kapanıyor

 Giriş ve çıkışların 15.30’a kadar yapılabildiği sınır kapısının kapatılmasının ardından her iki tarafta da bayrak töreni hazırlıkları başlıyor. Töreni takip etmek isteyenler tribünlerde yerlerini alırken gazi ve amigolar da çeşitli gösteriler gerçekleştiriyor. Amigolar sloganlar atarak tribünleri coşturuyor. Bu törenlerde marşlar söylenip davullar çalıyor.

Hindistan ilk olarak Mart 2017'de, sınıra 110 metre yüksekliğinde bir bayrak direği dikerek ilk ateşi yaktı. Pakistan da aynı yılın ağustos ayında kendi tarafına 122 metre uzunluğunda bayrak direği dikerek komşusuna cevap vermiş oldu.

Çok renkli bir gösteri

Toplamda yaklaşık 1 saat süren gösteri; askerlerin altına demir çakılı postallarıyla sınır kapısına yürüyerek izleyenleri coşturmasıyla başlıyor. Uzun boylu ve iri askerlerin görev aldığı törende, askerler izleyenlere tüm hünerlerini gösteriyor.

 Gösteri amaçlı olarak sınır kapısının açılmasının ardından, iki ülkenin askerleri temsili de olsa birbirlerine karşı güç gösterisinde bulunuyor. Ve çevik hareketlerini sergiliyor.

Yumruklarını ve kol kaslarını göstererek birbirlerine meydan okuyan askerler, rakibinin performansını beğenmediğini ifade etmek için el baş parmaklarını aşağı doğru tutuyor.

Törende bulunan iki ülke askerlerinden tören sırasında dengesini kaybetmesi, düşmesi veya istenilen performansı sergileyememesi ise durumunda da rakip tribünler tarafından alaya alınıyor.

Tören, her iki ülkeye mensup askerlerin sınırın sıfır noktasında bayrakları indirmesi barışçıl bir şekilde el sıkışmasıyla sona eriyor.

İki ülke için gurur duyulan bir ritüel

Töreni izleyen vatandaşlar sınırda nöbetçi olan aynı zamanda gösteri de yer alan askerlerle hatıra fotoğrafı çektirebiliyor. Ayrıca iki ülke sınırının sadece bir zincirle ayıran noktada Hindistan ve Pakistan vatandaşları özgürce sohbet etme imkanı da bulabiliyor.

1959 yılında dönemin yetkilileri tarafından iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek amaçlı başlatılan bu tören, şimdilerde iki ülke için de milli bir gurur kaynağına dönüşmüş durumda.

Normal şartlarda sıcak havalarda yaklaşık 40 bin kişinin izlediği törene, koronavirüs önlemleri sebebiyle az sayıda kişi katılabiliyor.

Yorumlar (0)