Husiler 350 kişiyi serbest bırakacak

Kızılhaç, Husilerin Yemen’de tek taraflı olarak 290 mahkûmu serbest bıraktığını açıkladı.

DÜNYA 30.09.2019, 16:25
Husiler 350 kişiyi serbest bırakacak

Husilerin yönettiği Al Masirah televizyonundan yapılan açıklamaya göre, Husiler 350 kişiyi serbest bırakacak. Husiler geçtiğimiz günlerde binlerce Suudi Arabistan askerinin esir alındığını açıklamıştı. Serbest bırakılacak esirler arasında 3 Suudi'nin de olduğu duyuruldu.

Uluslararası Kızılhaç Ortadoğu Direktörü Fabrizio Carboni, Husilerin bugün Yemen’de tek taraflı olarak 290 mahkûmu serbest bıraktığını duyurdu. Carboni yaptığı açıklamada, "Öncelikle serbest bırakılacak olanların kimliklerini doğruladık ve doğrudan evlerine mi yoksa diğer tarafın kontrolündeki bir bölgeye mi seyahat etmek istediklerini sorduk. Mahkûmların yolculukları için para yardımı yaptık ve küçüklerin aileleriyle buluştuklarından emin olduk" dedi. Husi Mahkûm İşleri Millî Komitesi (NCPA) Başkanı Abdulkadir El-Murtada tarafından verilen demeçte, serbest bırakılacak esirlerin Aralık ayında Stockholm'de kararlaştırılan mahkûm takas anlaşmasının bir parçası olarak hazırlanan kişiler listesinde olduğu öğrenildi.

Sağlık görevlilerinin mahkûmların sağlık durumunu kontrol ettiğini, mahkûmların seyahat edebilecek hâlde olduklarını söyleyen Carboni, "Bugün gerçekleştirilen esir takası doğru yönde atılan küçük bir adım" diye konuştu.

Husiler ve Yemen hükümeti, İsveç'in başkenti Stockholm'de Aralık 2018'de Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde imzaladıkları Stockholm Anlaşması kapsamında 7 bin esiri takas etmeyi kabul etmişti. Ancak her iki taraf da anlaşmayı henüz uygulamadı. 

Yemen'deki Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı diğer bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yorumlar (0)