Husiler: Suudi askerleri elimizde!

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri tarafından düzenlenen basın toplantısında, Suudi Arabistan topraklarındaki operasyon kapsamında binlerce Suudi askerin esir düştüğü ileri sürüldü.

DÜNYA 29.09.2019, 14:10 15.10.2019, 00:59
Husiler: Suudi askerleri elimizde!

Yemen'deki Husiler, Suudi Arabistan topraklarında gerçekleştirdikleri operasyon kapsamında binlerce askerin esir alındığını iddia etti. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri tarafından düzenlenen ve Husilere bağlı el-Mesire televizyonunun Twitter hesabından aktarılan basın toplantısında, abluka altına alınan Suudi birliğindeki binlerce askerin esir düştüğü ileri sürüldü.

Seri, "Allah'tan Gelen Zafer" ismi verilen geniş çaplı operasyonun Suudi Arabistan'ın güneyindeki Necran vilayeti yakınlarında düzenlendiğini öne sürdü. Operasyonun başlangıç ve bitiş tarihine ilişkin bilgi vermeyen Seri, ilerleyen günlerde sonuçlarına dair detaylı bilgi paylaşacağını bildirdi.

"3 tümen bozguna uğratıldı"

Yahya Seri, Arap koalisyonundan 3 tümenin bozguna uğratıldığını ve yüzlerce askerî ve zırhlı aracın ele geçirildiğini kaydetti.

Seri, söz konusu operasyonun koalisyona karşı yürütülenler içinde en büyüğü olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan'dan açıklama gelmedi

Suudi Arabistan makamlarından konuya ilişkin henüz açıklama gelmedi. Riyad, bu ve benzeri durumlar için Husilerin çoğunlukla gerçeği yansıtmayan operasyon ve zaferlerden söz ettiğini belirtiyor.

Diğer yandan, yarı resmi al-Arabiya kanalına konuşan askeri analist Abdullah el-Kahtani, operasyonun yaklaşık bir ay önce Yemen topraklarında düzenlendiğini ve koalisyon güçleri tarafından püskürtüldüğünü bildirdi.

Kahtani, Husilerin gerçek olmayan zaferlerden söz ettiğini ileri sürdü. 

"Askerî bir tehdidi ortadan kaldırma girişimi gibi görünüyor"

 ABD'li diplomat Nabeel Khoury, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Suudi liderliğindeki koalisyon kuvvetlerinin güney sınırlarına sürekli olarak asker gönderdiklerini ve Yemen'in "kalbinin attığı yer" için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Khoury, "Saldırı, askerî bir tehdidi ortadan kaldırma girişimi gibi görünüyor." dedi.

Ayrıca, söz konusu saldırının, Suudi liderliğindeki koalisyonun geçen hafta yapılan barış teklifine yanıt vermemesinin ardından Husilerin de zarar verebileceklerini gösterme girişimi olarak değerlendirilebileceğini aktardı.

Saldırıları durduklarını ilan etmişlerdi

Yemen'deki Husiler, 20 Eylül günü yaptıkları açıklamada, "Suudi Arabistan topraklarını silahlı insansız hava araçları ve balistik füzelerle hedef almayı durdurduğumuzu ilan ediyoruz ve Suudi Arabistan'dan aynı karşılığın verilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Suudi Arabistan'ın olumlu yanıt vermemesi durumunda saldırılara karşılık verebilecekleri de bildirilmişti.

Sosyal medya platformu Twitter'da Suudi Arabistan topraklarına yönelik operasyona ait olduğu iddia edilen fotoğraflar ve videolar paylaşıldı. İşte o paylaşımlar...

Yemen'deki durum

2014 yılında Yemen iç savaşı başlamadan önce ülkedeki Şii ve Sünni gruplar arasında bir mezhep çatışması olmadığı biliniyor. Yemen, Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran gibi dış aktörlerin ülke içindeki gruplardan yana taraf almasıyla beraber Ortadoğu’nun en büyük çatışmalarından birine sahne oldu. Eylül ayında Suudi petrol üretim tesislerine yapılan yıkıcı saldırılar, küresel petrol arzını yaklaşık % 5 oranında düşürdü. Petrol fiyatlarında rekor bir artışı tetikleyen durum, ABD'nin Suudiler adına misilleme tehdidinde bulunması haberleriyle gündemdeki güncelliğini korumaya devam ediyor.

Husiler kim?

Adını kurucusu Hüseyin Bedir el Din el Husi'den alan Husi hareketi, merkezleri olarak kabul ettikleri Saada'da daha fazla özerklik kazanmayı ve Zeydi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmayı amaçlayan bir hareket. Husilerin Yemen nüfusunun yüzde 42’sine tekabül ettikleri biliniyor. Husiler 2004’ten 2010’a kadar başarısız birçok isyanda bulunmuştu. Arap Baharı isyanının ardından başlayan isyanlar sonucunda 2014 yılında Birleşmiş Milletler (BM) destekli Ulusal Diyalog Konferansı, anayasal bir kongre ve yeni seçimler için bir zemin sağlamıştı. Fakat Husiler, teklif edilen federasyonu hâkim oldukları bölgeler kıyıdan uzak ve kaynak bakımından kısıtlı olduğu için reddetmiş ve başkent Sana’yı ele geçirmişlerdi.

Yorumlar (0)