Hollanda: İşe bisiklet ile gidene ödeme!

Fosil yakıt kullanımının azaltılması, çevremiz için en önemli noktalardan birisi. Peki ülkeler bisiklet kullanımı teşvik ederken ödeme yapıyor mu?

DÜNYA 05.05.2019, 14:35 06.05.2019, 09:35
Hollanda: İşe bisiklet ile gidene ödeme!

Hollanda’da insandan çok bisiklet olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Amsterdam’da İşe giderken veya eve dönerken yolculuğun neredeyse yarısı bu bisikletlerle gerçekleşiyor. Hollanda’nın en çok bisiklet kullanan ülke olarak, bu hususta kendisinden övgüyle bahsetmesi, bakıldığında çok da şaşılacak bir durum değil.

Danimarka, Almanya ve İsveç Hollanda’yı sırasıyla takip eden ülkeler arasında.

Hollanda’nın düz bir yüzölçümüne sahip olması, insanları bisiklete binmeyi teşvik eden nedenler arasında. Bunun yanı sıra, sadece bisiklet sürmek için tasarlanmış yol ve patikaları da unutmayalım. Fakat Hollandalıları bisiklet kullanmaya teşvik eden çok önemli bir unsur daha var. Sizce ne olabilir?

Hollanda’da kilometre başına 0.22 dolar

Hollandalılar bisiklet sürdükleri her bir kilometre başına vergi kesintisi olmaksızın 0.22$ kazanıyor. Bu aynı, iş maksadıyla kendi arabasıyla yolculuk eden bir firma görevlisinin, yaptığı kilometre kadarını talep etmesi gibi.

Aslında Hollanda, vatandaşların araba kullanıp fosil yakıt tüketmek yerine pedal çevirerek çevreye katkıda bulunmaları için mali destekte bulunan tek ülke değil.

İngiltere: “İşe Bisikletle Git”

İngiltere de ‘İşe Bisikletle Git’ kampanyası ile bisiklet kullanan vatandaşlara mali olarak katkı sağlayan ülkeler arasında. Bu modelde, çalışanlar işverenleri aracılığıyla indirimli bisiklet ve benzeri ekipmanlardan faydalanabiliyorlar.

Kampanya şöyle işliyor: İşverenler bir dizi bisiklet alıp, bunları çalışanlarına belirlenen tarih süresince (genellikle 12 ay) kiralıyor. Ardından, çalışanların bisiklet için yaptığı aylık ödemeler brüt kazançtan düşürülüyor. Yani vergi vermekle yükümlü kimseler %32 oranında kazanç sağlamış oluyor.

Bununla birlikte, iş maksadıyla bisiklet ile yolculuk yapan İngiliz vatandaşlar için ayrıca kilometre performansına göre, yani bir mil başına 0.26$, ödeme yapılıyor. Aynı sistem Hollanda ve Belçika’da da geçerli.

Lüksemburg 340 dolarlık bir vergi indirimi sağlıyor

Fransa, Almanya ve Belçika arasında kalmış, küçük ülke Lüksemburg’ta ise çalışanlar bisiklet alacağı zaman 340$’lık bir vergi indiriminden faydalanabiliyor. Fransa da ayrıca mali destek ile çalışanları teşvik eden ülkeler arasında. Ülkede bisikletçiler için ‘kilometre başına ödeme’ kampanyası yürürlüğe girecek. Bu da kamu çalışanlarının her yıl yaklaşık 230$’lık bir vergisiz ödeme imkanından faydalanacağı anlamına geliyor.

Mali destek olmamasına karşın Danimarka bisiklet konusunda üst sıralarda

Bisiklet olunca akla gelen diğer bir Avrupa ülkesi Danimarka’da, bisiklet kullananlar için şu an herhangi bir teşvikte bulunulmuyor. Fakat ülke yönetimi yine de her yıl vatandaşlarını iki tekerlek üzerinde tutmayı başarıyor. En azından, Kopenhag’da durum böyle...

Amerika da bu teşviklerden nasibini alan ülkeler arasındaydı. İşe gidip gelenlere yönelik bir takım vergi muafiyeti uygulanılıyor, buna ek olarak, bisiklet kullananlara giderleri için her ay 20$’lık bir ödeme yapılıyordu. Fakat 2017 Vergi İndirimi ve İş Yasası uyarınca, bisiklet yolculuğu için yapılan tüm harcamalar vergi ödemelerinden artık düşürülemiyor. Bu da Amerikalı bisikletçilerin ay sonundaki giderini yukarıya çekebiliyor.

Yorumlar (0)