Harkov'da misket bombalı katliam iddiası: "Rusya savaş suçu işliyor"

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov, Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya savaş açmasından beri yoğun bombardımanların izlerini barındırıyor. Rusya'nın, kent merkezi ve dış mahallelerde bulunan konutlara ve kamu binalarına karşı füze saldırıları, savaşın ön cephesinden 30 kilometre uzaklıkta yer alan kentte ciddi yıkıma yol açtı. Diğer yandan, Uluslararası Af Örgütü Rus kuvvetlerinin, Harkov'da misket bombalarıyla yüzlerce sivili öldürdüğünü öne sürdü.

DÜNYA 13.06.2022, 13:53 13.06.2022, 16:48
Harkov'da misket bombalı katliam iddiası: "Rusya savaş suçu işliyor"

Rusya'nın, Ukrayna karşı başlatmış olduğu savaş devam ediyor. Ukrayna’nın doğusundaki Rusya sınırına yakın şehirlerden biri olan Harkov'da, savaşın başından beri yaşanan çatışmaların izleri pek çok bölgede görülüyor.

Harkov kenti yerle bir!

Savaş başladığından beri Harkov’de en fazla vurulan yerlerden biri olarak öne çıkan ve Rusya sınırına yalnızca 40 km uzaklıkta bulunan Kuzey Saltivka-3 mahallesinde ise şehrine geri kalanına göre yıkımın, daha fazla olduğu anlaşılıyor.

Savaşın başlamasının bu yana 110 gün geçmesine rağmen süren Rus saldırıları sebebiyle bölgeden tahliye edilenler, memleketlerine geri gidemezken, şehir merkezinde çok sayıda zırhlı araç ve asker görülüyor.

Harkov'daki üniversiteler, kamu binaları, dükkanlar ve işletmeler genellikle kapalı tutulurken, kentin dış bölgelerindeki bazı akaryakıt istasyonları ile marketler kısmen açık kalıyor.

Af Örgütü’nden yeni araştırma: “Rusya yasaklanmış misket bomba kullandı”

Diğer taraftan, Uluslararası Af Örgütü'nün araştırmasına göre Rusya, Harkov kentinde kullandığı yasaklanmış misket bombalarla yüzlerce sivili öldürdü.

Kuruluş, Rus güçlerinin 9N210/9N235 parçalı bombaları ve belirli aralıklarla patlayan küçük mayınları fırlatan roketlerin bulunduğu "dağılabilir" mühimmatları birçok kez kullandığına ilişkin kanıtlar bulduğunu duyurdu. İngiliz haber kuruluşu BBC, söz konusu Harkov kentindeki yerleşim alanlarında misket bombalarına yönelik kanıtlara ulaştığını bildirdi. 

“Bu etkiler, misket bombası kaynaklı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün silah alanında kıdemli araştırmacı olarak görev alan Mark Hizney, "Bu etkiler misket bombaları kaynaklı" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)