Hafter ramazanın ilk gecesi sadırdı

Ramazanın ilk gecesinde Halife Hafter milislerinden Trablus'un güneyine saldırı geldi. Saldırı sonucu bir sivil hayatını kaylbetti.

DÜNYA 24.04.2020, 08:54
Hafter ramazanın ilk gecesi sadırdı

Libya'nın doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerin, ramazan ayının ilk gecesinde başkent Trablus'un güneyindeki sivil yerleşim bölgesini hedef aldığı saldırıda bir kişi yaşamını yitirdi.

Libya'nın BM (Birleşmiş Milletler) nezdindeki meşru temsilcisi UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) bağlı Ambulans ve Acil Hizmetler Sözcüsü Usame Ali, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, terörist Halife Hafter milislerinin Ayn Zara bölgesine düzenlediği roketli saldırı sonucunda yaralanan bir sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Bölgedeki sivil yerleşim bölgesine gerçekleştirilen saldırıda yangın çıktığı, itfaiyenin bölgeye yönlendirildiği belirtildi.

Birleşmiş Millerler, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle Libya'da savaşan taraflara, 22 Mart'ta "insani ateşkes" tevsiyesinde bulunmuştu. Ulusal Mutabakat Hükümeti öneriyi kabul etmiş, Halife Hafter tarafı da çağrıyı kabul ettiğini duyurmuş ancak dakikalar içinde Trablus'a roketli saldırı düzenlemişti.

Libya'da ilk Covid-19 (yeni tip koronavirüs) vakasının 23 Mart'ta saptanmasından bir gün sonra terörist Hafter milisleri, başkent Trablus'un yerleşim bölgelerine son dönemdeki en yoğun saldırılarından birini düzenlemişti.

Ulusal Mutabakat Hükümeti askeriîbirlikleri, 25 Mart'tan itibaren "sivillerin hayatını korumak için" savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiklerini ve "Barış Fırtınası Operasyonu"nu başlattıklarını açıklamıştı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, 13 Nisan'da Libya'nın batısındaki 8 yerleşim yerinden Halife Hafter milislerini çıkartarak, yaklaşık 3000 kilometrekarelik alanı milislerden temizlediklerini ilan etmişti.

Hafter milisleri, cephede yaşadıkları kayıpların ardından başkent Trablus'un yerleşim bölgelerine roket ve top atışı düzenlemiş, bu saldırılarda sivil can kayıplarının yanı sıra hastaneler de özellikle hedef alınmıştı. 

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, darbeci Halife Hafter milislerinin başkent Trablus'a yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune şehrini geri almak için, geçen hafta operasyon başlatmıştı. Şehir çevresinde bazı bölgeler milislerden temizlenmiş, yüzden fazla Halife Hafter'e bağlı silahlı unsur esir alınmıştı.

Son dönemde Libya içinde geniş bir alan kaybederek hezimete uğrayan Halife Hafter'e bağlı milisler, başkent Trablus'un sivil yerleşim bölgelerini, hedef gözetmeksizin bombardımana tutmuştu.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Misyonu'nun paylaştığı rakamlara göre, Halife Hafter milislerinin son dönemde başkent Trablus'un güneyine gerçekleştirdiği saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 28 kişi yaralanırken en az 5 sivil de yaşamını yitirdi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, darbeci terörist Halife Hafter milislerinin başkent Trablus'un sivil bölgelerine saldırılarını engellemek için dün operasyon başlattıklarını açıkladı, gün boyunca başkentin güneyindeki cephelerde çatışmalar yaşandı. 

Yorumlar (0)