Hafter'e karşı bir kent daha seferberlik ilan etti

Dün Misrata Belediye Meclisinin başkent Trablus'u Halife Hafter güçlerine karşı savunmak için seferberlik ilan etmesinin ardından bu sabah 5 şehir daha seferberlik kararı almıştı. Az önce bir kent daha seferberlik kararı aldı. Seferberlik ilan eden kent sayısı 7'ye yükseldi.

DÜNYA 17.12.2019, 10:47
Hafter'e karşı bir kent daha seferberlik ilan etti

Libya'da emekli general Halife Hafter'e karşı Trablus'u savunma seferberliğine bir kent daha katıldı.

Yedinci kent

Libya'nın kuzeybatısındaki Zintan vilayeti, başkent Trablus'u emekli general Halife Hafter güçlerine karşı savunmak için seferberlik ilan eden yedinci şehir oldu.

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'in, başkenti ele geçirmek için nisan ayında başlattığı saldırı karşısında genel seferberlik ilan eden Misrata (dün), Kabav (bugün), Zliten (bugün), Hums (bugün), Msallata (bugün), Zaviye (bugün) şehirlerine Zintan kenti de katıldı. 

İş birliği kararına Zintan'dan destek

Zintan Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, "Libya'nın farklı kentlerinden, kabilelerinden sivil ve askerî alanda Trablus'a karşı Halife Hafter güçlerinden gelen saldırıya karşı alınan iş birliği kararının desteklendiği" vurgulandı.

Açıklamada, başkent Trablus'a saldırının başladığı ilk günden bu yana Zintan kentinin, batıdaki diğer şehirlerle birlikte meşru hükümeti desteklediğinin altı çizildi.

Seferberlik ilanına vurgu yapılan açıklamada, Zintan şehrinin aynı şekilde "tüm sivil ve askerî kapasitesiyle geçmişte olduğu gibi bu millî çağrının yanında yer alacağı" kaydedildi.

Halife Hafter saldırı emri vermişti

Libya'nın doğusunda gayrimeşru silah zoruyla yönetimi ele geçirmeye çalışan emekli asker Halife Hafter, son olarak 12 Aralık'ta başkent Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı emri verdiğini ilan etmişti.

Emekli general Halife Hafter'in saldırı emri karşısında Libya'nın batısında dün Misrata ve bugün Kabav, Zliten, Hums, Msallata ve Zaviye olmak üzere 6 şehir yönetimi seferberlik ilan etmişti.

BAE mutsuz

İlk seferberlik ilan eden Mistara'ya, Halife Hafter'i destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırı düzenlenmiş, Mistara'da bulunan harp okulu bombalanmıştı.

Emekli general Halife Hafter, 4 Nisan'da da başkent Trablus'u ele geçirmek için birliklerine saldırı emri vermiş ve 48 saat içinde başkentin kontrolünü ele geçireceklerini ileri sürmüştü.

Bunun üzerine Libya'da uluslararası anlamda da meşruiyete tek sahip olan UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) birlikleri de Burkan el-Gadab Operasyonu'nu başlatmıştı.

Yorumlar (0)