Güney Kore liderinden Kim Jong-un'a davet!

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, "Güney ve Kuzey, Başkan Kim Jong-un'un Güney Kore'ye ziyaretinin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi için birlikte çalışmalı" dedi.

DÜNYA 07.01.2020, 11:59
Güney Kore liderinden Kim Jong-un'a davet!

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'u, Güney Kore'ye davet etti ve ziyaretin mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesini arzu ettiğini dile getirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ulusal bir televizyondan yaptığı yeni yıl konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Güney Kore'yi ziyaret etme sözünü 2020 yılında yerine getirmesini umduğunu ifade ederek, "Güney Kore ve Kuzey Kore, Başkan Kim Jong-un'un ziyaretinin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi için birlikte çalışmalı." dedi.

Güney Kore ile Kuzey Kore arasında uzun süredir dondurulmuş ilişkilere, Koreliler için son verme çağrısında bulunan Moon Jae-in, Güney Kore hükümetinin Koreler arası ekonomik faaliyetlere devam etme taahhüdünü bir kez daha teyit etti. 

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore'ye, Seul yönetiminin ikili diyaloğu sürdürme çabalarına cevap vermesi çağrısı yaparak, "Tekrar tekrar görüşmek ve aralıksız diyalog kurmak için bir isteğim var." ifadelerini kullandı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Güney Kore ile Kuzey Kore arası ilişkilerde bir iyileşmenin nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanmasına yardımcı olacağını vurgulayarak, Pyongyang (Kuzey Kore) yönetimini, Washington ile nükleer müzakerelere zarar verebilecek askeri gösteriler ve tehditlerden kaçınmaya davet etti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, 2018 yılının nisan ve mayıs aylarında Güney Kore ile Kuzey Kore sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde, geçen yıl da eylülde Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir araya gelmiş ve Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki barış sürecini değerlendirmişti.

Nükleer müzakereler süreci

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kuzey Kore arasındaki nükleer silahsızlanma müzakereleri, şubattan bu yana aksayarak sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018 tarihinde Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2019 yılında 26-27 Şubat'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş fakat zirve yarıda kesilmiş ve anlaşmasız sona ermişti.

Son olarak 30 Haziran 2019 tarihinde Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

İsveç'te ekim ayında yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre, Amerika'nın "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiği için kesilmişti.

Kuzey Kore (Pyongyang) yönetimi, Washington'a nükleer anlaşma konusunda ortaklaşa kabul edilebilecek şartlar önermesi için 2019 yılı sonuna kadar süre tanımış ve Amerika'nın yaptırımlar konusunda ısrarcı olması durumunda "yeni bir yol" arayışına gireceğini duyurmuştu.

Sürenin dolması üzerine Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, Amerika'yı kendilerini oyalamakla suçlayarak dünyanın yakın gelecekte Kuzey Kore'nin geliştirdiği yeni stratejik silahlara şahitlik edeceğini bildirmişti.

Yorumlar (0)