Güney Kıbrıs, Türkiye'yi uluslararası mahkemeye taşıdı!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs adası açıklarındaki petrol ve gaz rezervlerinin kontroli için Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu.

DÜNYA 05.12.2019, 14:55 05.12.2019, 14:58
Güney Kıbrıs, Türkiye'yi uluslararası mahkemeye taşıdı!

Türkiye ile Kıbrıs adası açıklarında bulunan petrol ve gaz rezervleri konusunda anlaşmazlık yaşayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Perşembe günü Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu. 

Türkiye ve GKRY, bir süredir Kıbrıs adası açıklarında bulunan deniz yetki alanları ve münhasır ekonomik bölgeler konusunda büyük bir anlaşmazlık yaşıyor. Bu bölgelerin araştırma için ve bu bölgeler dâhilinde kalan petrol ve gaz rezervlerinin çıkartılması için GKRY tarafından uluslararası şirketlere verilmesi, Türkiye'nin büyük tepkisini çekmişti.

Anastasiadis "Haklarımızı koruyoruz" dedi


GKRY Cumhurbaşkanı Anastasiadis

GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmalarının sebebinin bağımsız bir ülke olarak haklarının korunmasını sağlamak olduğunu söyledi. Türkiye, Rum kesiminin arama ve çıkarma çalışmaları hakkını tanımıyor ve bazı bölgelerin kendi münhasır ekonomik bölgelerine girdiğini belirtiyor.

Türkiye'yi bilgilendirdikten sonra Lahey'e gidildi

Rum lider Anastasiadis, Türkiye'nin Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan büyükelçiliğine niyet bildirmeyi denediğini ancak bunun büyükelçilik tarafından kabul edilmediğini söyledi. "Kabul edilmeyince başka bir yol denedik" diyen Anastasiadis, Türkiye'ye haber vermeye çalıştıklarının bir kanıtı olduğunu, bu sayede Lahey'deki adalet divanına başvurma yollarının açıldığını belirtti.

GKRY'de yayın yapan Sigma isimli bir televizyon kanalı, GKRY'nin Türkiye'yi bilgilendirmesinin faks aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Yorumlar (0)