Google kişisel verileri çalmaya devam ediyor!

Avustralya, teknoloji devi Google’ı kişisel konum verilerinin toplandığı, saklandığı ve kullanıldığı konusunda yanlış veya yanıltıcı iddialarda bulunduğunu iddia ederek mahkemeye götürüyor.

DÜNYA 29.10.2019, 14:42 07.11.2019, 17:21
Google kişisel verileri çalmaya devam ediyor!

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), şirketin akıllı telefon kullanıcılarının kişisel konum verilerini nasıl topladığı, sakladığı ve kullandığı konusunda akıllı telefonlarını yanlış yönlendirdiği iddiasıyla Salı günü Google'a karşı dava açtı.

Tüketici Komisyonu, Google’ın bilgilerini paylaşmak istemeyen Android sistemi kullanıcılarına neredeyse iki yıl boyunca ayarların kapatılmasının gerektiğini söylemediğini belirtti.

ACCC, Android kullanıcılarının telefon ve tabletlerinden Google hesaplarına girdiğinde, şirketin bir kullanıcının konum verilerini toplayıp toplamadığını etkileyen tek ayarın "Yer Geçmişi" olmadığını, kullanıcıların konum verilerinin toplanmasını istememesi durumunda "Web ve Uygulama Etkinliği" ayarının da kapatılması gerektiğinin tespit edildiğini açıkladı.

ACCC'nin Salı günü internet sitesinde de yayınladığı üzere mahkeme dosyasında kullanıcıların kişisel verilerini paylaşmak istese bile bunu Google ile yaptıklarının farkında olmadan Google'ın verileri ele geçirdiği ifadeleri yer aldı.

ACCC Başkanı Rod Sims, Sidney’de gazetecilere verdiği demeçte, "Google’ın, başka bir ayarın da kapatılması gerektiğini söylemeyip sessiz kalarak tüketicileri yanlış yönlendirdiğini iddia ediyoruz." dedi. 

Devlere baskı

Öte yandan Google'dan bir sözcü, şirketin şu anda iddiaların ayrıntılarını gözden geçirdiğini ve asılsız iddialara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Dava, tüketici gözlemcisi ACCC'nin gizlilik ve içerik paylaşımı ile ilgili daha katı yasalar çağrısında bulunarak Google ve Facebook gibi küresel teknoloji devlerinin Avustralya'yı kullanamayacaklarını söylemesinin ardından ilk olma özelliğini taşıyor.

ACCC, Avustralya Mahkemesine Google aleyhindeki davada çerçevesi belli olmayan cezalar ve düzeltici bildirimlerin yayınlanmasını gerektiren emirler talep ettiğini belirtti. Davanın 14 Kasım'da Sidney Federal Mahkemesinde görülmesi bekleniyor.

Dava, aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji firmaları üzerinde yoğunlaşan küresel bir çöküntüye rastladı. Fransa gibi AB ülkeleri, gizlilik yasalarının ihlali nedeniyle Google’ı büyük para cezalarıyla suçlamışken, ABD, teknoloji devlerinin büyük ölçekli pazar payının rekabeti azaltıp azalmadığı konusunda yeni soruşturmalar başlattı.

Avustralya, aynı zamanda platformunda uçtan uca şifreleme hedefleyen Facebook'a İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra baskı yapan bir diğer ülkeydi. Bu ayın başında Avustralya, İngiltere ve ABD gibi birçok farklı ülkenin her gün milyarlarca mesaj atan insanların dijital korumalarını zayıflatma yönündeki çabalarından dolayı Facebook üzerindeki baskılarını artırmışlardı. Hükûmetler, şifrelemelerin artması sonucu istedikleri bilgileri alamayacaklarını söyleyip çeşitli mesajlaşma platformlarına baskı uyguluyor.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (1)
Erdem 4 yıl önce
Google bu bilgileri toplayarak para kazaniyor. Kullanicilari aldatmasi normal.
Yapilacak tek sey, Google ili hicbir kisisel veri paylasmamak. Ben telefonumda gelen Android yerine /e/ OS yukledim, o da Android bazli ama Google a veri aktarmiyor, icim rahat. /e/ tamamen acik kaynak kodlu ve e Foundation tarafindan gelistiriliyor.