Gerilim tırmanıyor: Tayvan’dan Çin güçlerine dair açıklama

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşam vakitlerinden bugün erken saatlere kadar Ada etrafında Çin’e ait olduğu belirlenen 4 savaş gemisi ve 29 askeri hava aracının belirlendiğini aktardı.

DÜNYA 02.03.2023, 08:11
Gerilim tırmanıyor: Tayvan’dan Çin güçlerine dair açıklama

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, Çin’e ait olduğu tespit edilen 29 hava aracından 21'i, ülkenim "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" olarak duyurduğu alana giriş yaptı. 4 “J-16” ve 17 "J-10" savaş uçağı, söz konusu bölgenin güneybatı kısmına uçuş yaptı. Öte yandan Ada etrafında 4 savaş gemisinin görüldüğü belirtildi.

Blinken’in açıklamaları sonrasında gerçekleşti

Ada etrafında belirlenen gemi ve hava araçlarının, elektronik takip vasıtaları, yer füze sistemleri, gemiler ve devriye uçaklarıyla takip edildiği aktarıldı. Diğer bir taraftan bakanlık, dün de 3 savaş gemisi ve 25 askeri hava aracının Ada etrafında görüldüğünü ifade etmişti.

Gemi ve uçak devriyeleri, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın “Tayvan'ın Çin'in iç konularından bir tanesi değil” ifadesinin sonrasında gerçekleştiği dikkat çekti.

Ukrayna Savaşı'nın yıl dönümünde ABD merkezli "The Atlantic" dergisine verdiği ifadelerde Blinken şu ifadelerde bulunmuştu: "Eğer Çin'in saldırganlığı sebebiyle Tayvan'da herhangi bir kriz meydana gelirse bu durum diğer ülkelere ve dünya ekonomisine felaket sonuçlar doğuracaktır."

Yorumlar (0)