Gazprom’dan ‘korkutan’ doğalgaz tahmini

Rus enerji devi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarının sonbahar ve kış mevsiminde 4 bin doları aşabileceği uyarısında bulundu. Doğalgazın güncel fiyatı şu an bin metreküpte 3 bin dolar bandında seyrediyor. 

DÜNYA 31.08.2022, 16:54 31.08.2022, 17:57
Gazprom’dan ‘korkutan’ doğalgaz tahmini

Özellikle Avrupa ülkelerini derinden sarsan enerji krizine ilişkin Gazprom Başkanı Miller’dan yeni bir açıklama geldi. Sonbahar ve kış mevsiminin birçok ülke için zorlu geçeceğini dile getiren Miller, “Sonbahar ve kış mevsiminde, Avrupa’daki doğalgaz fiyatları bin metreküpte 4 bin doları aşabilir. Şirketimiz bu sene 288,1 milyar metreküp doğalgaz üretti. Bunun 154,7 milyar metreküpünü iç pazara aktardık. 82,2 milyar metreküplük doğalgaz ise Bağımsız Devletler Topluluğu dışındaki ülkelere gönderildi” şeklinde konuştu.  

“Şirketimizin bu seneki gelirleri oldukça iyi”

Dış pazara yönelik doğalgaz ihracatının azaldığını vurgulayan Miller, “Dış pazarlara yönelik gaz arzındaki azalışa rağmen, bizim hesaplarımıza göre şirketimizin 2022 yılı mali sonuçları 2021 yılına kıyasla çok daha olumlu ve yüksek olacaktır. Bu konuda herhangi bir endişemiz bulunmuyor. Şirketimizin bu seneki gelirleri oldukça iyi. Geçen seneye kıyasla çok daha iyi konumdayız” ifadelerini kullandı. 

“Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarında bir ‘ralli’ yaşandığını söyleyebiliriz”

Son aylarda doğalgaz pazarında ciddi değişimler yaşandığının altını çizen Miller, “Daha önce de belirttiğimiz gibi bu durum, Batılı tarafların hatalı tutumları ve Rusya’ya yönelik yaptırımları sebebiyle ortaya çıkmıştır. Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarında bir ‘ralli’ yaşandığını söyleyebiliriz. Doğalgaz fiyatlarına şu an baktığımızda, bin metreküpte 3 bin dolar bandını izliyor. Sonbahar ve kış mevsimi birçok ülke için zor geçecektir. Avrupa’daki doğalgaz fiyatları bu süreçte bin metreküpte 4 bin doları aşabilir” dedi. 

“Avrupa’da insanlar kışın ısınmak için odun stoklamaya başladılar”

Avrupa'nın çevre ve iklim konusundaki gündeminin de askıya alındığını belirten Miller, "Avrupa’da benzin ve kömür tüketiminin ne kadar arttığını net şekilde görüyoruz. Daha da dikkat çekici olanı, yakacak odun talebinde bile büyük artış var. Avrupa’da insanlar kışın ısınmak için odun stoklamaya başladılar. Avrupa uzun yıllardır çevre hassasiyetine ilişkin açıklamalar yapıyor ve bu kapsamda politikalar üretiyordu. Şu an bu politika rafa kalkmış gibi gözüküyor. Çevre gündemi artık konuşulmuyor. Şu an kendilerinin tek derdi, sonbahar ve kış aylarını sorunsuz bir şekilde atlatmak” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)