'Gaz sancısı' çeken Avrupa'da kömüre yönelim

Rusya tarafından doğal gaz arzının kesilmeye başlamasıyla birlikte gaz tüketimlerini düşürmeyi planlayan AB (Avrupa Birliği) ülkelerinde kömür tüketiminin bu sene yüzde 7 oranında artması öngörülüyor.

DÜNYA 04.08.2022, 18:20
'Gaz sancısı' çeken Avrupa'da kömüre yönelim

AB'nin Ukrayna-Rusya Savaşı sonrasında uygulamaya koyduğu yaptırımların önemli bir bölümü Rus enerji sektörünü hedefledi. Bu çerçevede, Rusya'dan Avrupa ülkelerine deniz yoluyla petrol ithalatı yasağı getirilmesinin sene sonuna dek devreye girmesi planlanıyor. 

Diğer yandan yaptırımlar, söz konusu ülkeden kömür ve diğer tüm katı fosil yakıtların satın alınmasını da içine alıyor. Avrupa Birliği'nin kömür yaptırımının 10 Ağustos tarihinde uygulamaya konulması bekleniyor.

Kömür ithalatının büyük kısmını Rusya'dan gerçekleştiren AB mensubu ülkeler, yasağın başlamasından evvel gerekli tedbirleri almaya çalışıyor.

AB'nin taş kömürü ithalatının yüzde 55,6'sı Rusya'dan

Avrupa İstatistik Ofisi tarafından aktarılan son açıklanan verileri doğrultusunda, Avrupa Birliği'nin taş kömürü ithalatının yüzde 55,6'lık kısmı Rusya'dan yapılıyor. Bu ülkeyi yüzde 17,2 ile Amerika Birleşik Devletleri ve yüzde 15,3 ile Avustralya izliyor. Kanada, Endonezya, Güney Afrika ve Kolombiya ise diğer önemli tedarikçiler arasında gösteriliyor.

Isınma ve elektrikte kullanılan termal kömürde Avrupa Birliği'nin Rusya'dan gerçekleştirdiği ithalat yüzde 70 düzeyinde bulunuyor. Çelik ve demir üretiminde kullanılan metalurjik kömürde ise AB'nin Rusya'dan yaptığı ithalat yüzde 30 olarak ölçülüyor.

Özellikle de Avrupa kıtasının başat ekonomisi Polonya ile Almanya'nın Rus termal kömürüne olan bağımlılıklarının yüksek olması dikkatlerden kaçmıyor.

Almanya'nın bu ülkeden metalurjik ve termal kömür ithalatı 14,3 milyon ton iken, Polonya'nın ise 9,5 milyon ton olduğu biliniyor. Almanya, termal kömürün yüzde 67'sini, Polonya ise yüzde 80,7'sini Ruslardan alıyor. 

Elektrik üretiminde kömür kullanımı artıyor

Avrupa Birliği, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde, son dönemlerde kömürden elektrik üretimini azaltmaya çalışsa da geçtiğimiz sene pandemi sonrası talepte meydana gelen artış ve gaz yerine kömürün daha çok kullanılmasıyla kömürden elektrik üretimi arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın paylaştığı veriler doğrultusunda, geçtiğimiz sene yüzde 6 oranında artan global kömür tüketimi bu sene yüzde 0,7 artışla 8 milyar tona ulaşacak. Böylelikle dünyanın kömür tüketimi son 10 senenin en yüksek düzeyine ulaşacak.

AB mensubu ülkelerinin kömür tüketiminin ise bu sene yüzde 7 oranında artması öngörülüyor.

Yorumlar (0)