Fransa’da denetlenen 89 camiden 30’u kapandı

Fransa İçişleri Bakanı, ülke genelinde denetlenen 89 camiden 30’unun kapatıldığını, 6 caminin daha kapatılacağını ve 2023 senesinden itibaren yurt dışından hiçbir din görevlisinin ülkeye giriş yapamayacağını açıkladı. 

DÜNYA 30.09.2021, 11:19 30.09.2021, 18:05
Fransa’da denetlenen 89 camiden 30’u kapandı

Fransa’da Müslümanlara ait camiler ve derneklere yönelik denetimler ve bunların kapatılması yönündeki baskılar artıyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin tarafından yapılan açıklamaya göre “ayrılıkçı” yasanın yürürlüğe girmesinden önce ülkede bulunan “aşırıcıların” 650 mekanının kapandığı ve 24 bin mekanın da polis tarafından denetlendiği ifade edildi.  

30 cami kapandı, 6 cami daha kapatılacak 

Kasım 2020 döneminden bu yana “radikalleştiği” iddiasıyla 89 camide yapılan denetlemenin ardından 30 tanesinin kapandığını belirten Darmanin, Gard, Rhone, Cote-d'Or, Meurthe-et-Moselle ve Sarthe bölgelerinde 6 caminin daha kapatılacağını ifade etti. Darmanin, Strazburg’da İslam Toplumu Milli Görüşüne bağlı Eyüp Sultan Cami inşasına da belediyenin izin vermesine rağmen karşı çıktıklarını aktardı. 



Gerald Darmanin 

Yurt dışından din görevlisi alınmayacak 

Şimdiye kadar Müslümanlara ait “siyasal İslam” çizgisinde olan 5 derneğin kapatıldığı bilgisini paylaşan Darmanin, “ayrılıkçı” yasasının bundan daha fazlasını yapmalarına imkan sağlayacağını belirterek 4’ü ekim ayında olmak üzere 10 derneğin daha kısa sürede kapatılacağını; 205 derneğin banka hesabına el konulduğunu ve 2 imamın da sınır dışı edildiğini kaydetti. 

“Bize terörü dayatmak isteyenlere terörü yayıyoruz.” ifadesini kullanan Darmanin, 2023 senesinden itibaren yurt dışından hiçbir şekilde din görevlisi gelmeyeceğini ve Fransa’da ikamet eden din görevlilerinin de ikametlerinin yenilenmemesi için valilere talimat verdiklerini aktardı.  

Aile içi şiddet uygulayanların oturumları yenilenmeyecek 

Darmanin ayrıca, ülkede aile içi şiddet ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konular sebebiyle ceza alan kişilerin oturum kartlarının yenilenmeyeceğini belirtti. Tunus, Fas ve Cezayir vatandaşlarına verilen vize sayısına ciddi sınırlamalar getirdiklerini ifade eden Darmanin, Fransa’nın sınır dışı ettiği kişilerin kendi ülkelerine geri alınmaları için her yola başvurduklarını da ifade etti. 



Fransa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor 

Fransa başta olmak üzere dünyanın pek çok yerindeki Müslüman ve Müslüman olmayan vatandaşlar, hükümetin “ayrılıkçı” yasa ile Müslümanların hayatlarına müdahale ettiklerini söyleyerek yeni yasayı eleştiriyor. Bu yasa ile ele alınan başlıca konular arasında kamu hizmetinde tarafsızlık, cumhuriyet değerleri ile prensiplere uygunluk, zorla evlendirme, çok eşlilik, özel okulların durumu, uzaktan eğitimin kısıtlanması gibi konulara müdahale ediliyor. 

Yorumlar (0)