Fas'taki depremde can kaybı 2012'ye yükseldi: Birçok şehirde yıkım var!

Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta dün meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından bilanço giderek artıyor. Fas İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 2012’ye, yaralananların sayısı ise 2059’a yükseldi. Ayrıca ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

DÜNYA 10.09.2022, 11:05 10.09.2023, 11:19
Fas'taki depremde can kaybı 2012'ye yükseldi: Birçok şehirde yıkım var!

Fas’ta dün meydana gelen 7 büyüklüğündeki depreminden ardından gelen son bilgilere göre can kaybı sayısı 2012’ye yükselirken, yaralıların sayısı da 2059’a ulaştı. Diğer yandan ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Ülkede meydana gelen depremin 7 büyüklüğünde olduğunu açıklayan Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyinde yer alan Marakeş’in El-Huz bölgesi olduğunu duyurdu. Enstitü, depremin 8 kilometre derinlikte gerçekleştiğini aktardı.

Fas İçişleri Bakanlığı açıkladı: 1404 yaralının durumu kritik!

Fas İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkenin birçok kentinde hissedilen depremde can kaybı sayısının 2012’ye, yaralıların sayısının ise 2059’a yükseldiğini açıkladı. Yaralananlardan 1404’nün ise durumunun kritik olduğu yönünde bilgi paylaşıldı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları sürerken yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini ifade etti. Ölümlerin yaşandığı iller arasında Marakeş, Varzazat, Azilal, Agadir ile Chichaoua’nın bulunduğu belirtildi.

Ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildi

Fas Kralı 6. Muhammed, toplantıda Fas’ta 3 gün ulusal yas ilan edilmesi ve kamu kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi.

Fas Kralı’ndan depremzedeler için talimat

Fas Kralı 6. Muhammed, yaşanan depremin ardından en kısa sürede, yıkılan evlerin yeniden inşa edilmesi için acil durum programı oluşturmak ile görevli bir bakanlar komitesi kurulması yönünde talimat verdi. Ayrıca, arama kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi, Tahliye ve kurtarma süreçlerinin hızlandırılması, depremden etkilenen yerlerde gıda, içme suyu ve çadır gibi temel ihtiyaçların acilen ulaştırılması konusunda karar alındı. Ayrıca Fas Kralı, zor şartlar yaşayan depremzedelerle ilgilenilmesi, depremde evsiz kalan vatandaşlara acil yardım ulaştırılması, beslenme, barınma ve tüm temel ihtiyaçların ivedilikle karşılanması yönünde talimat verdi.

Yetkililerden ‘sakin olun’ çağrısı

Emniyet güçleri, yerel kurumlar ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeni ile oluşan zararın tespiti ile gerekli yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda bütün imkanlarını seferber edildiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlar paniğe kapılmamaya ve sakin olmaya çağrıldı.

Ekipler deprem bölgesinde ulaşmakta güçlük çekiyor

Fas’taki ekipler, enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. Bu arada yolların hasar görmesi ve kapanması dolayısıyla ekipler, deprem bölgelerine ulaşmakta zorluk çekiyor. Türk Kızılay’ı ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Fas’ın Marakeş kentinde meydana gelen depremin ardından afet ekiplerinin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini açıklandı.

Birçok şehirde yıkım var!

Afete ilişkin son gelişmeleri paylaşan Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin birçok şehirde hasara yol açtığı bilgisini aktardı. "El-Yevm 24" haber sitesi ise depremde Marakeş’deki bazı binaların çöktüğünü yazdı. Sosyal medya platformlarında ise depremin ardından halkın sokaklara çıkmasına ve apartmanların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

"Evde uyuyamıyorum"

Marakeş'in yaklaşık 40 km kadar güneyinde yer alan Asni bölgesinde evlerin neredeyse tamamının hasar gördüğü öğrenildi. Bölgede yaşayan Mohamed Ouhammo, mutfakların çatılarının çökmesinden dolayı yiyecek sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti. Asni sakinlerinden Montasir Itri ise kaybolanları bulmak için arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Komşularımız enkaz altında kaldı. İnsanlar köydeki imkanları kullanarak enkaz altındaki kişileri kurtarmak için yoğun çaba sarfediyor" dedi. Jaouhari Mohamed de, "Yaşadığımız şok yüzünden evde uyuyamıyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan taziye mesajı

Fas'taki depreme ilişkin başsağlığı mesajı yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kardeş ve dost ülke Fas'ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen Fas halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. Bu zor gününde bütün imkanlarımız ile Faslı kardeşlerimizin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Fransa, deprem bölgesine 1 milyon Avro gönderecek

Fransa'da Provence-Alpes-Cote d'Azur, Korsika ve Occitanie bölgeleri, deprem nedeni ile Fas'a 1 milyon avro yardım göndereceğini açıkladı. Provence-Alpes-Cote d'Azur, Korsika ve Occitanie bölgeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Fas'ta yaşanan depremin "korkunç bir dram" olduğu vurgulandı. Açıklamada, Fransa için Fas'ın "dost ülke" olduğu belirtilerek, Fas'ın ihtiyaçları kapsamında, deprem mağdurları ile ülkenin yeniden inşası için toplam 1 milyon avro gönderileceği duyuruldu.

Katar Emiri, Fas’a yardım timi gönderecek

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin 7 büyüklüğündeki deprem ile sarsılan Fas'a arama kurtarma ekibi gönderilmesi konusunda talimat verdiği açıklandı. Katar Emirlik Divanı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Fas'ta meydana gelen depremin ardından Emir Al Sani'nin yardım çalışmalarını desteklemek amacıyla bölgeye acil arama kurtarma ekibi ile tıbbi malzeme gönderilmesi yönünde talimat verdiği bildirildi. Arama kurtarma ekibi ile tıbbi malzeme yardımlarının Fas'a ne zaman ulaşacağına ilişkin ise daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Cezayir, hava sahasını açtı

Fas'ta meydana gelen 7 şiddetindeki depremin ardından Cezayir, 2021 yılından bu yana kapalı olan hava sahasının yaralı ve yardım taşıyan uçaklara açıldığını açıkladı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Cezayir'in üst düzey makamları tarafından Fas'a insani yardım ile yaralıların taşınması amacıyla ülkenin hava sahasının uçuşlara açılması yönünde karar verdi" ifadelerine yer verildi. Ayrıca açıklamada, Cezayir'in, "Fas Krallığı'nın talebi olması halinde insani yardım sağlamaya, bütün maddi ve insani imkanları kardeş Fas halkı ile dayanışma içinde kullanmaya hazır olduğu" da kaydedildi.

Yorumlar (0)