Esed, Ayasofya'nın aynısını kilise olarak yaptıracak!

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, Hama şehrinde Ayasofya'nın aynısını yaptıracak. Söz konusu yapı, kilise olarak kullanılacak.

DÜNYA 01.08.2020, 11:35 01.08.2020, 11:42
Esed, Ayasofya'nın aynısını kilise olarak yaptıracak!

Ayasofya, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesinin ardından cami statüsüne yeniden kavuşmuştu. 

"Ayasofya Kebir Cami-i Şerifi" adını alarak ibadete açılan tarihi yapıda, ilk Cuma namazı 24 Temmuz günü kılınmıştı. 

Söz konusu gelişme, sadece Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) değil, Rusya'yı da pek hoşnut etmedi. 

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, Rusya'nın da desteğini arkasına alarak, Ayasofya'nın aynısı yaptırmaya yönelik karar verdi. 

Söz konusu yapının kilise olarak hizmete açılacağı öğrenildi. Büyük oranda Ortodoksların yaşadığı Hama şehrine bağlı Sukaylebiye'de oluşturulacak yapı için harekete geçildi. 

Ayasofya'nın kopyasının "kilise" olarak inşa etme düşüncesi, Hama Rum Ortodoks Piskoposu tarafından kabul edildi. 

Rusya Milletvekili Vitaly Milonov,  Hmeymim Askeri Üssü'nde bulunan bir ekibin, söz konusu yapının inşası için faaliyete başladığını bildirdi. 

Alınan bilgiye göre, Suriye'de Beşşar Esed rejimine destek veren Nabeul al-Abdullah, Ayasofya'nın kopyasının "kilise" olarak inşa edilmesi fikrine öncülük etti. Yapının planları, Suriye'de bulunan Rus ordusuna gösterildi. 

Nabeul al-Abdullah, Ayasofya'nın kopyasının yapılabilmesi için toprak parçası verdi. 

Muhalifler, Rusya'nın, Suriye'de yaşayan Hristiyanlar ile kendi arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, ülkeye müdahalesini meşru hale getirmeye çalıştığını ifade ediyor. 

Öte yandan, Beşşar Esed rejiminin sona ermesi halinde Nabeul al-Abdullah'ın, kendi gücünü muhafaza edebilmek amacıyla Rusya ile arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmayı hedeflediği belirtiliyor. 

Yorumlar (0)