Ersin Tatar, kalıcı çözüm için 6 maddelik öneri sundu

Tatar, Cenevre'de gerçekleştirilen gayriresmi Kıbrıs konferansında, Kıbrıs'ta kalıcı çözümün tesisi için 6 maddeden meydana gelen öneri listesi sundu.

DÜNYA 28.04.2021, 20:31 29.04.2021, 16:39
Ersin Tatar, kalıcı çözüm için 6 maddelik öneri sundu

Dün BM (Birleşmiş Milletler) öncülüğünde, 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs başlıklı konferansta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasında ikili görüşme yapılmıştı.

Söz konusu görüşme, BM Cenevre Ofisi'ne yakın bölgede yer alan bir otelde yapılırken, yaklaşık 1,5 saat boyunca devam eden görüşmede, Tatar'a KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve diğer yetkililer de eşlik etti. Tatar, görüşmenin akabinde herhangi bir açıklamada bulunmazken, bugün oldukça önemli bir gelişme meydana geldi. 

Tatar, 6 maddelik önerilerini sundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre'de organize edilen konferansta, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddelik öneri listesini sundu. 

6 maddeden oluşan öneriler ise şu şekilde sıralandı:

  1. Genel Sekreter'in inisiyatif kullanıp yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasıyla beraber iki tarafın eşit egemenliği ve eşit uluslararası statüsü garanti altına alınmış olacak. Alınacak olan bahse konu karar, iki devletin iş birliğine odaklanan bir ortaklık kurulmasının önünü açacak.
  2. Söz konusu kararla birlikte sağlanacak olan eşit egemenlik ve eşit uluslararası statü sonrası, iki taraf, netice odaklı, zaman kotalı BM nezdinde bir müzakere sürecine dahil olacak. Bu müzakerelerde iki tarafın anlaşma sağlanması amaçlanacak.
  3. İkili müzakerelerde AB (Avrupa Birliği) konuları, güvenlik, hudut düzenlemeleri, mülkiyet gibi hususlar ele alınarak, ilişkiler düzenlenecek.
  4. Müzakerelere, Yunanistan, Türkiye ve İngiltere tarafından destek verilecek, eğer gerek duyulursa, AB de gözlemci olabilecek.
  5. İki devlet anlaşma sağlarsa, birbirlerini eş zamanlı olarak tanıyacak. Yunanistan, İngiltere ve Türkiye de buna destek verecek.
  6. Ulaşılacak olan herhangi bir anlaşma halinde eş zamanlı olarak referanduma gidilecek. 

Yorumlar (0)