Mehmet Ceyhan, iki doz arasındaki süre artışının tehlikelerini açıkladı

Ceyhan, BioNTech aşısında iki doz arasındaki sürenin 6-8 haftaya yükseltilmesi kararını eleştirerek, "Aşılananlar tekrar aşılanmak durumunda kalabilir." dedi.

SAĞLIK 28.04.2021, 21:06
Mehmet Ceyhan, iki doz arasındaki süre artışının tehlikelerini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından gerçekleştirdiği açıklamada, İstanbul'da 5 kişide Hindistan mutasyonu görüldüğünü açıkladı.

"İstanbul'daki virüs, tüm Türkiye'ye yayılacak"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Bakan Koca'nın açıklamalarının ardından, Hindistan mutasyonu hakkında konuştu. Bugün, İstanbul'daki vatandaşların, memleketlerine ve yazlık bölgelere gittiklerini hatırlatan Ceyhan, "İnsanların bir kısmı memleketlerine ve yazlık bölgelere gidiyor. İstanbul'daki virüsler, Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış oluyor. İstanbul'da Hindistan varyantı 5 kişide görülmüş. Bu insanlar bu virüsü alıp diğer kentlere yayacaklar." şeklinde konuştu.  

Ceyhan, "Yeni bir varyantla karşı karşıyayız. Ülkedeki bilim insanları, bu yeni varyantın daha ağır seyretmediğini dile getiriyor. Ama başka bir varyantla etkileşime girip tehlike oluşturabiliyor. Çok daha bulaşıcı olduğunu savunan bilim insanları da var. An itibarıyla İngiltere mutasyonundan daha ağır seyrettiğini söylemek mümkün değil." dedi. 

"Alınan önlemler bertaraf edildi"

"Seyahat sınırlamasını, insanlar ilden ile virüs götürmesin diye talep ettik fakat insanlara bu saatten sonra yasağın başladığını söyleyince de bu görüntüler ortaya çıkıyor." diyen Ceyhan, "Alınan önlemlerden biri şimdiden boşa gitti. Bu şekilde virüsü yayılacak ve bu insanların gittiği kentlerde de yayılmaya devam edecek." sözlerini sarf etti.

"Varyant oluşmasına imkan sağlıyor"

BioNTech aşı takviminde değişiklik yapılmasını da değerlendiren Ceyhan, "Aşılarda bazı istisnai durumlar vardır. Genel itibarıyla dozlar arasındaki süre aralığının azaltılması, aşının koruyuculuğunda azalmaya sebep olmaz. Ancak bu şekilde geciktirilirse, karşımıza iki ayrı tehlike çıkar. Bunlardan ilki, aşı yaptıran kişileri tekrar aşılamak durumunda kalabiliriz. İkincisi ise virüsün mutasyona uğramasına imkan tanırız." dedi. 

Yorumlar (0)