"Ermenistan nerde kaldı?" diyorduk ki…

UNESCO (BM), AB, ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Yunanistan, Rum Kesimi ve Vatikan'dan tepkiler gelirken gözlerimiz Ermenistan'ı arıyordu ki, beklenen açıklama geldi.

DÜNYA 12.07.2020, 16:17
"Ermenistan nerde kaldı?" diyorduk ki…

Derin endişe duyan, üzüntüye boğulan, içi acıyan, karnı ağrıyan ülke ve birlikler peş peşe açıklamalar yaparken gözlerimizin aradığı Ermenistan'dan nihayet açıklama geldi.

Danıştay'ın, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal etmesi ve ardından Erdoğan'ın imzasıyla Ayasofya'nın yeniden cami hüviyetine dönmesine Ermenistan'dan da tepki gösterdi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Nağdalyan, Türklerin, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Ayasofya'yı camiye dönüştürme kararından "derin endişe duyduklarını" söyledi.

"Türkler nokta koyuyor"

Ayasofya'nın sadece tarihi ve kültürel bir anıt değil tarih boyunca dini, kültürel ve siyasi önem taşıdığını belirten  Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Nağdalyan, 
Ayasofya'ya müze statüsü verilmesinin ve UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi'ne eklenmesinin medeniyetler çatışmasının değil, iş birliği ve insanlığın birlik olmasının bir sembolü olduğunu belirterek, Türk yetkililerin aldığı cami kararının, Ayasofya'nın bu önemli misyonuna ve sembolize ettiği değerlere nokta koyduğunu iddia etti.

"UNESCO konunun takipçisi olmalı"

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Nağdalyan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararı, UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi'nin amacı ve anlamında büyük değişiklikler yapılması husununda tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Uluslararası toplumun, özellikle UNESCO'nun, Türkiye'de benzer statüdeki tarihi alanların korunmasını yakından takip etmesi gerekiyor."

Yorumlar (0)