Ermenistan askeri, Azerbaycan topraklarına girdi

Azerbaycan ile olan gerilimi devam ettirmenin peşinde olan Ermenistan’a ait 40 askerin, dün akşam saatlerinde Azerbaycan kenti olan Kelbecer’e girdiği ve daha sonra, Azerbaycan askerleri tarafından geri püskürtüldüğü belirtildi.

DÜNYA 02.06.2021, 15:55 03.06.2021, 11:52
Ermenistan askeri, Azerbaycan topraklarına girdi

44 günlük Dağlık Karabağ çatışmalarından sonra Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgede Ermenistan’ın provokasyonları sürüyor.

Ermenistan gerilimi tırmandırmanın peşinde

Geçtiğimiz hafta, Azerbaycan askerinin ikmal yollarına mayın döşediği tespit edilen 6 Ermeni asker, Azerbaycan tarafından esir alınmıştı.

Gerilimi tırmandırmanın peşinde olduğu belirtilen Ermenistan, dün bir provokasyona daha imza attı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada dün akşam saatlerinde, 40’a yakın Ermeni askerinin Azerbaycan’ın Kelbecer iline bağlı olan Armutlu köyünde 400 metre Azerbaycan topraklarına girdiğinin belirlendiği duyuruldu.

Tespit üzerine Azerbaycan askeri harekete geçerken, Ermenistan askerlerinin bölgeyi terk etmeye zorlandığı kaydedildi. Yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan güçlerinin herhangi bir silah kullanmadan aldığı önlemler neticesinde Ermeni askerler geri çekildi.

"Sorumluluk Ermenistan’da"

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Azerbaycan topraklarına yapılan bu müdahalenin provokasyon olarak nitelendirildiği belirtilirken, bunun bütün sorumluluğunun Ermenistan ait olduğu vurgulandı.

Bu olayların, Azerbaycan’ın ve uluslararası toplumun sınır problemlerini diyalog ve müzakere yoluyla halletme çağrılarının aksine, Ermenistan devletinin iki ülke arasındaki devlet sınırındaki problemi daha da germeye çalıştığını bir defa daha gösterdiği ifade edilerek, bir dahaki benzer girişimlerin Azerbaycan ordusu tarafından tekrar kararlılıkla engelleneceği belirtildi.

Macron’un Azerbaycan açıklaması

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan devletine komşu devletlerin toprak bütünlüğü ve sınırına saygı gösterme, saygılı davranma ve bölgedeki mevcut durumu gerecek provokasyonlardan kaçınma çağrısı yaptı.

Dün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bir araya gelmiş ve Macron, "Azerbaycan, Ermenistan'ın egemen topraklarını terk etmesi lazım." açıklaması yapmıştı.

Dağlık Karabağ savaşı

27 Eylül 2020'de Azerbaycan ordusunun başlattığı operasyon sonucunda 5 şehir merkezi, 4 kasaba ile 286 köy kurtarılmış, neticesinde ise Ermenistan mağlubiyeti kabul etmiş ve işgal altında bulunan Kelbecer, Laçın ve Ağdam kentlerini boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya da imza atmıştı.

20 Kasım 2020'de Ağdam’dan çekilen Ermenistan ordusu, 25 Kasım 2020'de Kelbecer'den 1 Aralık 2020'de ise Laçın'dan çekilmişti.

Yorumlar (0)