Bakan Muş: “Mayıs ihracatı 16,5 milyar dolar” 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde ihracat rakamları hakkında konuştu. 

EKONOMİ 02.06.2021, 15:56 03.06.2021, 08:59
Bakan Muş: “Mayıs ihracatı 16,5 milyar dolar” 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından öncülük edilen basın toplantısına katıldı. Muş, mayıs ayı ihracat rakamları hakkında açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.

Muş: “2021’in ilk 4 ayında ihracatta güçlü bir performans sağlandı ve bu, mayıs ayında da devam etti. GTS verilerine dayanarak söyleyebiliriz ki 2021 Mayıs’ta, 2020 Mayıs’a göre yüzde 65,5’lik artış sağlandı. Bu da Mayıs 2021’deki ihracatın 16,5 milyar dolara ulaşması anlamına geliyor. Bu değer ile birlikte tüm senelerin ikinci en yüksek mayıs ihracat değerine ulaştık. 2021’in ilk 5 ayında, 2020’nin ilk 5 ayına göre yüzde 38,3 oranında artış sağlayıp 85,2 milyar dolar seviyesinde gelir elde ettik. Yıllıklandırılmış ihracat değerimiz ise 193,3 milyar dolar değerine çıktı. Bu da şimdiye kadarki en yüksek 12 aylık ihracat oranı oldu.”

İhracat hedefi yükseldi

Muş: “2021 Mayıs ithalat sayımız ise 2020 Mayıs ayına göre yüzde 54 arttı ve 20,6 miyar doları buldu. İthalat ihracat karşılaştırma oranı ise Ocak-Mayıs 2020’ye göre 7,8 puan arttı ve 82,3 oldu. Bu puan, yalnızca Mayıs 2021’de 5,6 puan arttı. İhracata yönelen firmalarımızın sayısı arttı ki bu da bizi oldukça sevindiriyor. Ocak-Mayıs 2021 döneminde ihracat yapan firmalarımızın sayısı yüzde 12,2 arttı ve 71 bin 618 oldu. Bizler de bu sayede Orta Vadeli Program’da belirttiğimiz 2022 hedefini yükselttik. 2022 için 198 milyar dolarlık hedef koymuştuk fakat bu hedefi yükselttik ve 200 milyar dolar ihracat hedefi belirledik.”



İspanya ihracatı yüzde 170 arttı, TL ile ihracat yükseldi

Muş: “2020’ye oranla ihracatımızı artırdığımız ülkeler bulunuyor. Örneğin İspanya’ya yüzde 170 oranında artan ihracatımız var. İtalya ihracatımız yüzde 110 artarken Polonya ihracatımız da yüzde 90 arttı. Bunlar, en çok dikkat çeken ülkeler. Mayıs 2021 başında AB ülkelerine yaptığımız ihracat, önceki senenin aynı ayına göre yüzde 71,1 oranında arttı ve 6,8 milyar dolara ulaştı. AB ülkelerine 2021 senesinde yaptığımız toplam ihracat ise dünya genelindeki ihracatımızın yüzde 41,3’ünü oluşturdu. İkili ticarette TL’nin payını artırma hedeflerimizle birlikte Mayıs 2021’de TL ile ihracat işlemleri yaptığımız ülkelerin sayısı 179’u buldu ve toplamda 13,5 milyar TL’yi aştık.”

“Büyümenin gerçek olmadığını söyleyenler var”

Muş: “Covid-19 aşısının hızlı şekilde uygulanmasıyla birlikte 2021 senesinde salgının etkilerinin azalmasını ve ekonominin rayına oturmasını bekliyoruz. Bu da özellikle dış ticarette toparlanma yaratacak. Buna karşın olumlu gidişattan mutlu olmayan ve büyüme rakamlarının gerçek olmadığını belirtenler var. Bizim büyümemizden rahatsız olanlar var. Ülkemizin elde ettiği başarılar karşısında rahatsızlık duyarak konuşanları hayretle izliyoruz. Ülkemizin sanki pandemi ile mücadele etmiyormuş ve dünyada öldürücü bir virüs bulunmuyormuş gibi düşünenler var. Bu kişiler, ülkemizin ekonomisi için haksız ithamlarda bulunuyor. Kriz tellallığı yapanlar ve ülkemize yabancı yatırımcı girmesin diye çarşaf çarşaf beyan verenlerin niyetlerinin farkındayız. Onların bu ülke gibi bir dertlerinin olmadığını biliyoruz. Bu ülkeye bir çivi bile çakmayanların bu sorumsuz tavırları, karşılığını bulmayacaktır.”



“Salgına rağmen büyüyen ülkelerdeniz”

Muş: “Pazartesi günü açıklanan ilk çeyrekteki yüzde 7’lik büyüme, ekonomimizin kazandığı ivmenin göstergesi. Net hizmet ve mal ihracatımız, büyüme açısından 1,1 puan kazandırdı. Bu büyümenin yüzde 15,7’si, net ihracat kaynaklı. Bu da ülkemiz için oldukça sevindirici. İhracatımız, büyümemiz konusunda önemli bir itici güç oldu. Ekonomimizin güçlü performansı, memnuniyet verici. İhracattaki ivme, cari açığın kapanmasına yön vermiştir. Daha fazla üretim, satım ve istihdamın olması, ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. İhracat odaklı büyüme modeli için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. 2021’de ekonomimizle yükselişe geçtik ve daha da yükselerek bu seneyi bitireceğiz.”

“Pandemiden sonra iş yapma şekli değişecek”

Muş: “Pandemiden sonraki süreci ve normalleşme dönemini konuşuyoruz fakat şu bir gerçek ki pandemiden sonra iş yapma şekli tamamıyla değişecek. Bu köklü değişiklikle birlikte artık dijitalleşme dönemi başlayacak. Sanal fuar, sanal ticaret heyeti, e-ticaret, sanal ticaret akademisi gibi pek çok dijital platform devreye girecek.”



“Asya Altyapı bankası, 250 milyon dolarlık anlaşma yaptı”

“Türk Eximbank, Asya Altyapı Bankası ile250 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Bu kredinin yüzde 5’lik oranı, kadın ihracatçılarımıza gidecek. Bu şekilde tüm ihracatçılarımıza destek vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Eximbank, Dünya Bankası garantisi altında 120 milyon euro değerinde kredi sağlayabiliyor. Bu kredinin de en az yüzde 10’luk kısmının kadın ihracatçılarımıza gideceğini, yüzde 70’lik kısmının ise KOBİ’lere verileceğini söylememiz mümkün.”

“AB üyelik hedefi ülke standartlarını yükseltir”

Muş: “Ülkemizin, AB’ye üyelik gibi mühim bir hedefi vardır. Bu hedef, ülkemizin standartlarını yükseltmek için bir çıpa görevi görüyor. Her ne kadar AB, son dönemlerde ülkemize karşı çifte standardı gözetse de üyelik hedefi bizim için önemli. Ülkemiz bu konuda oldukça kararlı. Bu tutumumuza paralel olarak da Gümrük Birliğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Gümrük Birliği’ni güçlendirmek, ikili ticaretlerimizi daha üst seviyelere taşıyacaktır.”



Suudi Arabistan’ın ayrımcı politikası

Son dönemlerde Gürcistan, Kazakistan, KKTC ve Azerbaycan ile görüşmeler yapıyoruz. Yakın zamanda da Suudi Arabistan’ın ihraç ürünlerimize ve firmalarımıza karşı uyguladığı ayrımcı politikası ve kısıtlayıcı uygulamalarını ortadan kaldırmak amacıyla görüşmeler başlatacağız. Ayrıca Mısır ile ilişkilerimizin normalleşmesi için da çabalarımız sürüyor.” 

Yorumlar (0)