En yaşlı balık 90 yaşına girdi 

Türünün en yaşlı balığı olan Methuselah isimli akvaryum balığı, 90 yaşına girdi. California’da beslenen balık, daha uzun yaşaması için özel korumaya alındı. Her gün taze incir yiyen Methuselah, bilim insanları tarafından hayvanların “kayıp halkası” olarak görülüyor. 

DÜNYA 27.01.2022, 12:22 28.01.2022, 09:05
En yaşlı balık 90 yaşına girdi 

1938 senesinde Avustralya’da ABD’ye getirilen Methuselah balığı, dünyanın en yaşlı akvaryum balığı olarak ön plana çıkıyor. Türünün bilinen son örneklerinden biri olan ve 90 senedir yaşayan balık, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için San Francisco Müzesi’nde koruma altına alınmış durumda.  

Özel olarak bakılan ve daha uzun yaşaması sağlanan balık hakkında açıklamada bulunan Kaliforniya Bilimler Akademisi kıdemli biyoloğu Allan Jan, balığın şu anda 18 kilo ağırlığında ve 120 santimetre uzunluğunda bir Avustralya akciğerlisi olduğunu aktardı. 



Balık, taze incirle besleniyor 

Jan, dişi Methuselah hakkında şunları kaydediyor: “Dünyanın en yaşlı akvaryum balığı olarak bildiğimiz Methuselah’a oldukça iyi bakıyoruz. Kendisi karın ağrısı yaşayan dişi bir balık. Taze incir ile beslenmeyi çok seviyor. Umarız ki onu daha uzun süre yaşatmayı başarabiliriz.” 



İsmi, İncil’den geliyor 

Balığın “Methuselah” ismi, İncil’den geliyor. İncil’de yazan ayetlere göre Hz. Nuh’un 969 sene yaşadığı söylenen dedesinin ismi Methuselah idi. Taze enginar yaprakları ve yeşil pulları ile ilgi odağı olan balık, bilim insanları tarafından kara ve su hayvanlarının “kayıp halkası” olarak görülüyor. 



En yaşlı akvaryum balığı 95 yaşında öldü 

Avustralya akciğerlilerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için Avustralya sularından artık ihraç edilemiyor. Bu sebeple Methuselah’tan daha yaşlı bir balığın olup olmadığı bilinmiyor. Ancak bilindiği kadarıyla dünyanın en uzun yaşayan Avustralya akciğerlisi, 2017 senesinde, Chicago’daki Shedd Akvaryumu içinde henüz 95 yaşındayken öldü. 

Yorumlar (0)