Elçinin 'sızıntı'ları devam ediyor

İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Kim Darroch’un, ABD Başkanı Donald Trump’a çok sert eleştirilerde bulunduğu gizli yazışmalarının basına sızması, elçinin istifasına ve polis tehdidine rağmen durmak bilmiyor.

DÜNYA 15.07.2019, 09:13 15.07.2019, 09:18
Elçinin 'sızıntı'ları devam ediyor

Dün Mail On Sunday'de İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Kim Darroch'un, 2018'de ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesini engellemeye çalışan eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson için kaleme aldığı yazışmaya yer verildi. 

Büyükelçi Darroch, Johnson'a bilgi notunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın selefi Barack Obama'ya garez beslediği ve ondan hıncını almak istediği için anlaşmadan çıktığını ifade ediyor. 

'Diplomatik vandallık'

Trump'ın anlaşmayı terk etmesi, Darroch tarafından 'diplomatik vandallık' olarak değerlendiriliyor.

İngiliz polisi, bu yazışmaların yayınlanmasının suç niteliği taşıyor olabileceğine dair uyarıda bulunarak, yayınlara son verilmesi ve belgelerin kendilerine teslim edilmesini istedi. Polisin tüm uyarılarına rağmen yazışmalar yayınlandı. 

The Mail on Sunday'in haberine göre, İngiliz elçi, şu anda Muhafazakar Parti'nin lider adayı olan ve dolayısıyla başbakan olmanın en güçlü adayı konumundaki Boris Johnson'ı bakanlığı döneminde bilgilendiriyor.

"İran'la nükleer anlaşmadan kişisel sebeplerle çekildi"

Cumhuriyetçi Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan kişisel sebeplerle çekildiğini vurgulayan Darroch, "Çünkü anlaşma, Demokrat selefi Obama tarafından yapılıp onaylanmıştı." ifadesini kullanıyor.

Kim Darroch, Trump'ı şu sözlerle eleştiriyor:

"Trump yönetimi diplomatik vandallığa koyulurken bunun ideolojik ve kişisel nedenleri var, öncelikle bu Obama'nın anlaşması. Üstüne üstlük hiçbir ertesi gün stratejisi dillendiremiyorlar. Dışişleri'nin de ister Avrupa'da isterse bölgede olsun müttefiklerle ortaklara erişmek gibi bir planı yok."

Ne olmuştu?

Daily Mail gazetesi, İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Sir Kim Darroch'ın diplomatik yazışmaları olduğu iddia edilen metinler yayımlamıştı.

Darroch'un, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'beceriksiz' olduğu ve görevini 'utanç' içinde sonlandırma riski bulunduğu şeklinde rapor yazdığı ileri sürülmüştü. Habere göre, İngiliz Büyükelçinin ABD Başkanı hakkındaki görüşlerini yansıtan diplomatik yazışmaların birinde şu ifadeler yer almıştı:

"Trump yönetiminin esasen daha normal, daha az işlevsiz, daha az tahmin edilemez, daha az hizipçi, diplomatik olarak da daha az sakar ve beceriksiz olacağına inanmıyoruz." 

Kim Darroch, Trump için 'beceriksiz' ifadesini kullandığı ortaya çıkınca 10 Temmuz günü istifa etmişti.

Yorumlar (0)