Sağlıkta müthiş hamle: Hepsi yerli olacak!

Türkiye, difteri-tetanos, hepatit-a, hepatit-b, suçiçeği, 5’li karma aşı ve kuduz gibi aşıların üretiminde sona yaklaştı. Tüm bu aşıların 2023’e kadar yurt içinde üretimi hedefleniyor.

SAĞLIK 15.07.2019, 09:45
Sağlıkta müthiş hamle: Hepsi yerli olacak!

Türkiye, sağlık sektöründe her geçen gün yerlileşiyor. Aşıda, ilaçta, tıbbi cihazda ve kan ürünlerinde yerlileşme çalışmaları artış gösteriyor.

Türkiye'de ithalata bağımlılığın en fazla olan olduğu sektör, sağlık sektörü olarak biliniyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, yerlileşme ve millileşme çalışmalarına hız kazandırmaya devam ediyor. İlaç alanında başlatılan bu çalışmalar, tüm sağlık ürünlerine yaygınlaştırılıyor.

İthalatı azaltarak cari açığı düşürecek

Türkiye, ilaçta, aşıda, kan ürünlerinde, tıbbi cihazda kendi kendine yetebilen bir ülke olmayı amaçlıyor. Yerlileşme çalışmaları, ithalatı azaltarak cari açığı düşürecek, ilaç sanayimizin kapasite kullanım oranını geliştirecek ve böylece nitelikli iş gücü istihdamının artmasını sağlayacak.

Şimdiye kadar millileşme çalışmalarına dahil edilen 623 ilaç bulunuyor. Bu ürünlerin yaklaşık maliyeti 3,7 milyar TL. Bugün tüketilen her 100 kutu ilacın 80’i Türkiye'de üretiliyor. Bu doğrultuda ilaçta sanayi kapasite kullanım oranı yüzde 75’lere yükseldi. Ülkemizde 255 yerli tesis bulunuyor ve istihdamda 35 binler seviyesine ulaşıldı. 

Kamu maliyesine 10 yılda 860 milyon TL katkı

Sağlık Bakanlığı, Güney Kore, Bangladeş, Küba, İrlanda ve Endonezya ile 'yerlileşme ve teknoloji transferi' kapsamında görüşmelerde bulundu. Bu ülkelerle yapılacak karşılıklı ziyaretlerle aşı, ilaç, tıbbi sarf ve cihaz konusunda iş birliği olanakları geliştirilecek.

Türkiye, difteri-tetanos, hepatit-a, hepatit-b, suçiçeği, 5’li karma aşı ve kuduz gibi aşıların üretiminde sona yaklaştı.Tüm bu aşıların 2023’e kadar yurt içinde üretimi hedefleniyor. Sadece hepatit-a aşısının yerlileşmesi, kamu maliyesine 10 yılda 860 milyon TL katkı sağlayacak.

Görüntüleme cihazları da yerli olacak

Türkiye, tıbbi cihazda Türkiye yüzde 100 dışa bağımlı. Görüntüleme cihazlarının yerlileştirilmesiyle birlikte tıbbi cihaz ithalatı büyük ölçüde azalacak ve kamu maliyesine 10 yılda yaklaşık 6 milyar liralık katkı sağlanacak.

Yorumlar (0)